Hlavní obsah

Benzín je po více než roce dražší než nafta

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Rok a čtvrt byl u českých čerpacích stanic dražší litr nafty než benzínu. Nejprodávanější Natural 95 však během jednoho dne skokově zdražil o 37 haléřů a stojí tak nyní více než motorová nafta. Podle údajů společnosti CCS se litr Naturalu 95 prodává v průměru za 24,99 Kč, nafta pak za 24,90 Kč.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák již v pondělí upozorňoval, že benzín bude tento týden zdražovat o desítky haléřů, zatímco cena nafty by měla stagnovat.

"Příčinou růstu ceny benzínu jsou zvyšující se ceny v Rotterdamu. Poptávka po benzínu zůstává i přes prudké zpomalování hospodářského růstu ve světě poměrně stabilní, v případě nafty ovšem klesá, což se projevuje i na ceně,“ vysvětloval Čermák v pondělí.

Do vyšších cen se nyní promítá také výrazně oslabující česká měna, která poslední dobou oslabuje o desítky haléřů jak k euru, tak i k dolaru.

Rok a čtvrt dražší nafty

Naposledy byla motorová nafta levnější než benzín na sedmého listopadu 2007. Od té doby se cenové nůžky mezi naftou a benzínem rozevíraly stále víc.

Největšího rozdílu dosáhly loni v létě, kdy byla nafta dražší než benzín o několik korun. Litr se prodával za více než 35 korun, zatímco litr Naturalu 95 šplhal ke 33 korunám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám