Hlavní obsah

Benzin i nafta začnou zase zdražovat

Pohonné hmoty začnou po bezmála dvou měsících poklesu cen opět zdražovat. A to o hodně. Ceny ropy totiž vystoupaly na hodnotu nad 87 dolarů za barel, což je podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy nejvýše od roku 2014.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

U čerpacích stanic se vysoké ceny projeví se zpožděním. V současnosti se podle společnosti CCS prodává Natural 95 v průměru za 35,99 Kč za litr a nafta stojí 34,93 Kč.

Stát v posledních letech nemá dostatečné rezervy ropy ani potravin, zjistil NKÚ

Domácí

„Vývoj na trzích je velice bouřlivý a cena ropy začala strmě narůstat. Zatímco jsme se ještě počátkem prosince bavili o ceně pod 70 dolary za barel, ta aktuální je již na úrovni 87 dolarů,“ řekl Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Zdražení ropy kvůli oživení ekonomik

Ten očekává nástup zdražování od příštího týdne. „Benzin pokoří hranici 36 Kč a nafta 35 Kč. V dlouhodobějším výhledu ceny vzrostou o další korunu za litr,“ doplnil.

Zatímco ještě počátkem prosince stála ropa méně než 70 dolarů za barel, aktuálně je již na úrovni 87 dolarů

Kovanda se obává ještě horšího scénáře. Cena severomořské ropy Brent se podle americké banky Goldman Sachs může vyhoupnout letos ve třetím čtvrtletí nad úroveň 100 dolarů za barel. Podle jiných prognóz mezinárodních finančních institucí se tak ale podle Kovandy může stát již v prvním letošním čtvrtletí.

„Nelze tedy vyloučit, že pohonné hmoty v ČR začnou opět výrazněji zdražovat, a to až k úrovni 40 korun za jeden litr benzinu již v nadcházejících měsících,“ sdělil Právu.

Vláda snížila slevy na jízdném na 50 procent

Ekonomika

Podle Křečka je hlavním důvodem dramatického růstu cen ropy oživování ekonomik. „Panika z varianty koronaviru omikron není tak velká jako ještě před nedávnem, protože se ukazuje, že není z pohledu smrtnosti tak závažná,“ uvedl.

Čeká nás tak podle jeho slov rok ekonomického růstu a v souvislosti s tím se očekává, že poptávka po ropě poroste.

„Ropný kartel OPEC v poslední době spíše zpřísňoval limity těžby a trh na to velmi rychle zareagoval,“ doplnil Křeček.

Skupina OPEC+, která zahrnuje OPEC a jeho spojence v čele s Ruskem, se na začátku měsíce dohodla, že v únoru podle plánu zvýší těžbu ropy o dalších 400 tisíc barelů denně. Stejně zvyšuje těžbu každý měsíc už od loňského srpna.

OPEC schválil navýšení těžby ropy. Její cena začala růst

Ekonomika

Včerejší zpráva kartelu ale ukázala, že produkce OPEC v prosinci vzrostla o 170 tisíc barelů na 27,9 milionu barelů denně. To je menší nárůst, než má kartel podle dohody povoleno.

Dalším důvodem růstu cen, podle Křečka ale jen krátkodobým, byl pondělní útok jemenských šíitských povstalců na hlavní město Spojených arabských emirátů Abú Zabí. Růst vyvolaly obavy, že by mohly být dodávky suroviny přerušeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám