Hlavní obsah

Benzin i nafta v Česku dál zlevňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku druhý týden za sebou klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil proti minulé středě o 28 haléřů na průměrných 36,75 Kč/l. Nafta se prodává v průměru za 35,69 Kč/l, což je o deset haléřů méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Článek

Analytici se shodují, že v následujícím týdnu ceny pohonných hmot znovu klesnou.

„V nejbližším týdnu by ceny pohonných hmot měly mírně poklesnout o 20 haléřů v reakci na propad cen ropy na konci listopadu. Ve druhé polovině prosince se pokles cen zastaví,” řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Dodal, že dle poslední zprávy ministerstva energetiky USA by i v posledním kvartálu 2021 měla být globální poptávka po ropě vyšší, než je nabídka. Nicméně v prvním čtvrtletí 2022 by mělo nastat vyrovnání spotřeby s produkcí.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda očekává v příštích sedmi dnech výrazné zlevnění pohonných hmot nejen v České republice, ale i v okolních zemích.

Maďarsko zastropovalo cenu benzínu

Evropa

„V Maďarsku, Polsku, ve Slovinsku a tradičně také v Rumunsku či Bulharsku je nyní v prosinci benzin levnější než v ČR. V Rakousku a Chorvatsku je jeho cena srovnatelná. Na Slovensku a tradičně v Německu i Itálii je jeho cena vyšší než v ČR,” uvedl Kovanda.

Nafta je podle něj levnější opět v Rumunsku a Bulharsku, ale také v Polsku a Maďarsku. Na Slovensku je její cena srovnatelná. V Rakousku, Chorvatsku, ve Slovinsku, v Německu či Itálii je nafta dražší než v ČR.

Nejlevněji je na jihu Čech

V listopadu se benzin dostal na nejvyšší hodnotu od konce října 2012 a nafta byla nejdražší od poloviny října 2014.

Ke konci listopadu ale začaly ceny stagnovat a nyní klesají. Litr Naturalu je o 8,89 koruny dražší než před rokem, za diesel tehdy motoristé platili o 8,49 koruny na litru méně.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 36,18 Kč. Naftu tam prodávají průměrně za 35,15 Kč.

Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 37,49 Kč. Nafta se v hlavním městě prodává za 36,47 Kč za litr.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 8. prosinci

Reklama

Výběr článků

Načítám