Hlavní obsah

Benzín a nafta zdražují nejvýrazněji za tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zdražily v průměru o 58 haléřů. Průměrná cena benzínu Natural 95 se tak dostala na 32,72 koruny za litr a nafty na 31,82 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 23. květnu

Článek

Paliva v Česku zdražují zhruba dva měsíce. Od konce března se jejich průměrná cena zvýšila o více než dvě koruny na litru.

Nadále nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze, kde řidiči za litr naturalu v průměru zaplatí 33,68 koruny a za litr dieselu 32,72 koruny. Přes 33 korun dají za litr benzínu i na Vysočině a v Plzeňském kraji, nafta je nad 32 korunami za litr vedle Prahy ještě ve čtyřech krajích.

Nejlevněji lze natankovat benzín ve Zlínském kraji, a to za průměrných 32,32 koruny za litr. Nejnižší cena litru nafty je v Královéhradeckém kraji, kde stojí v průměru 31,36 koruny.

Nejvýraznější zdražení od února 2015

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda připomněl, že paliva jen za poslední tři dny zdražila o 42 haléřů. „Jedná se o nejvýraznější třídenní zdražení pohonných hmot v České republice od února 2015, tedy za poslední více než tři roky,” uvedl.

Litr benzínu i nafty za měsíc zdražil o více než 1,60 koruny. „Průměrná cena benzínu je nejvyšší od srpna 2015. Průměrná cena nafty je pak nejvyšší dokonce do července 2015,” doplnil Kovanda.

Benzín zdražují Trump, Maduro a koruna

„Dramatický růst cen pohonných hmot v poslední době má na svědomí zejména růst cen ropy rovněž na několikaletá maxima, a to konkrétně na nejvyšší úrovně od listopadu 2014. Předevčírem cena ropy pokořila několikaletý rekord, když se barel severomořské ropy typu Brent prodával až takřka za 80,40 dolaru,” upřesnil.

Za zdražováním ropy stojí spekulace kolem napjaté geopolitické situace po vypovězení jaderné dohody s Íránem ze strany USA, vítězství diktátora Nicoláse Madura v prezidentských volbách ve Venezuele. „V důsledku plánovaných nebo zvažovaných sankcí Washingtonu vůči Teheránu a Caracasu hrozí značné výpadky dodávek ropy z obou těžařských mocností na světový trh,” odvodil ekonom s tím, že v Česku se k těmto vlivům přidává oslabování koruny vůči dolaru.

Reklama

Výběr článků

Načítám