Hlavní obsah

Benzín a nafta zdražily na úroveň z loňského března

Novinky, ČTK, bož

Ceny pohonných hmot v Česku dál rostou. Litr benzínu Natural 95 od minulého týdne v průměru zdražil o 16 haléřů na 31,34 koruny. Průměrná cena nafty stoupla o 17 haléřů na 30,38 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Paliva v Česku zdražují šestý týden v řadě a vyšplhaly se na úroveň cen z loňského března.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 2. květnu

Článek

Nejvyšší ceny platí i nadále motoristé v Praze. Litr naturalu vyjde v hlavním městě na průměrných 32,25 koruny, což je o 16 haléřů více než před týdnem. V žádném dalším kraji se cena litru benzínu nevyšplhala přes 32 korun.

Druhý nejdražší Natural 95 se prodává na čerpacích stanicích na Vysočině. Řidiči tam za litr zaplatí 31,76 koruny, což představuje nárůst o 16 haléřů oproti předchozímu týdnu.

Pokud jde o naftu, i ta je nejdražší v hlavním městě, řidiči tam natankují litr průměrně za 31,30 koruny. To je o 19 haléřů více než před týdnem. Praha je také jediný kraj, kde litr dieselu stojí více než 31 korun. Těsně pod touto hranicí se zastavily ceny nafty na Vysočině. Tam se litr prodává za 30,99 koruny, což je o 14 haléřů více než před týdnem.

Nejlevněji se tankuje na jihu Čech. Průměrná cena litru benzínu v Jihočeském kraji je 30,94 koruny, což je o 22 haléřů více než před týdnem. Naftu zde řidiči natankují v průměru za 29,92 koruny za litr. Před týdnem to bylo o 23 haléřů méně.

Pod 30 korunami se průměrná cena nafty udržela ještě v Královéhradeckém a Ústeckém kraji.

Roli hraje i dění kolem Íránu

Severomořská ropa Brent v uplynulém týdnu v tomto týdnu v jednu chvíli zdražila nad úroveň 75 dolarů za barel, připomněl ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Zásobníky ropy ve Valdezu na Aljašce

„Cena ropy se tak stále pohybuje na maximech za celé období od konce roku 2014. Zdražování ropy souvisí v první řadě s obavou trhů z odstoupení USA od vícestranné jaderné dohody s Íránem a z obnovení sankcí namířených vůči blízkovýchodní mocnosti,” uvedl Kovanda s tím, že sankce by vedly k omezení dodávek íránské ropy na světový trh, což by znamenalo horší dostupnosti a růst ceny.

„Na něj nyní sázejí spekulanti, kteří vyhánějí cenu suroviny na několikaletá maxima. Pokud se na zvýšené úrovni cena ropy udrží delší dobu, musí se čeští řidiči ještě před začátkem prázdnin, tedy do konce června, smířit s poměrně citelným zdražením pohonných hmot u našich čerpacích stanic,” doplnil Kovanda.

Ve středu se ceny ropy uklidnily

Nicméně v tuto chvíli vývoz ropy z Íránu stoupá a částečně tak napomohl tomu, že ceny ve středu nepokračovaly v růstu. Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve stejný den oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o 6,2 miliónu barelů. To více než desetinásobně překonalo odhady analytiků.

Ceny ropy z těchto důvodů ve středu mírně klesaly. Severomořská ropa Brent zlevnila o 0,7 procenta na 72,6 dolaru za barel, americká lehká ropa WTI odepisovala 0,2 procenta na 67,1 dolaru za barel.

Reklama

Výběr článků

Načítám