Hlavní obsah

Bayer má farmáři zaplatit odškodné 1,8 miliardy, herbicid prý přispěl k tomu, že má rakovinu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel společnosti Monsanto, německá firma Bayer, má vyplatit 80 milionů dolarů (1,8 miliardy korun) odškodného muži, který tvrdí, že mu používání herbicidu Roundup způsobilo rakovinu. Rozhodl o tom americký soud.

Foto: Yves Herman, Reuters

Herbicid Roundup

Článek

Sedmdesátiletý Edwin Hardeman z Kalifornie používal Roundup k hubení plevele na své farmě 26 let. V roce 2015 onemocněl rakovinou. Rozsudek o odškodnění padl ve středu. O tom, že vzniku rakovinu zčásti přispěl právě zmiňovaný herbicid od firmy Monsanto, rozhodla porota soudu v San Francisku již minulý týden, akcie firmy Bayer, která Monsanto loni koupila, na to reagovaly propadem o 12 procent.

Foto: Alexandria Sage, Reuters

Poškozený Edwin Hardeman (vpravo) u soudu v San Francisku

Bayer se chce proti rozsudku o odškodném odvolat, informoval server New York Times.

Již v srpnu jiná porota v San Francisku přisoudila odškodné 289 milionů dolarů (6,5 miliardy korun) zahradníkovi Dewayneu Johnsonovi. I on tvrdil, že konečné stadium rakoviny mu způsobil Roundup.

V Česku loni ministerstvo zemědělství chtělo zakázat plošné postřiky herbicidy s účinnou látkou glyfosát, který obsahuje právě Roundup. Po argumentaci zemědělců, že na trhu zatím není vhodná alternativa, ale couvlo. Od ledna se nemůže glyfosát používat na urychlení dozrávání a vysušování rostlin, které se využívají pro potravinářské účely – u obilovin a řepky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám