Hlavní obsah

Akcie Bayeru se prudce propadly. Americká porota si myslí, že herbicid může za rakovinu

Novinky, bož, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká porota v San Francisku rozhodla v případu proti farmaceutické skupině Bayer, že herbicid Roundup založený na glyfosfátu měl „významný podíl” na nádorovém onemocnění žalobce. Akcie Bayeru se propadly o více než 12 procent na 61,20 eura. Jde již o druhý rozsudek poroty proti Roundupu, i ten předchozí byl vynesen u soudu v San Francisku.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj akcií firmy Bayer

Článek

Oslabení akcií Bayeru o více než 12 procent je největší za posledních 16 let. Podle agentury Reuters tak došlo k poklesu celkové hodnoty společnosti o osm miliard eur (180,6 miliardy korun).

Oba rozsudky jsou považovány za kontroverzní. Kritici poukazují na to, že názor laické poroty nemůže suplovat vědecký výzkum.

Porota se nicméně jednohlasně shodla, že působení Roundupu se „významně podílelo” na nádorovém onemocnění Edwina Hardemana z Kalifornie.

V další fázi soud zvlášť rozhodne o závazcích Bayeru na náhradu škody. Zástupci společnosti věří, že v této části procesu se jim podaří prokázat, že společnost postupovala adekvátním způsobem a neměla by tedy nést odpovědnost za Hardemanovo onemocnění.

Foto: Yves Herman, Reuters

Herbicid Roundup

Již v srpnu jiná porota v San Francisku přisoudila odškodné 289 miliónů dolarů (6,5 miliardy korun) zahradníkovi Dewayneu Johnsonovi. Ten tvrdil, že konečné stadium rakoviny mu způsobil Roundup.

Německý Bayer získal Roundup v rámci akvizice amerického zemědělského koncernu Monsanto, která jej přišla na 66 miliard dolarů (1,5 bilionu korun).

V Česku loni ministerstvo zemědělství chtělo zakázat plošné postřiky herbicidy s účinnou látkou glyfosát, který obsahuje právě Roundup. Po argumentaci zemědělců, že na trhu zatím není vhodná alternativa, ale couvlo. Od ledna se nemůže glyfosát používat na urychlení dozrávání a vysušování rostlin, které se využívají pro potravinářské účely – u obilovin a řepky.

Reklama

Výběr článků

Načítám