Hlavní obsah

Báňský úřad zrušil povolení k ražbě štoly

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Český báňský úřad zrušil povolení ražby průzkumné štoly pod Beskydami a žádost společnosti OKD vrátil k dopracování. Povolení v říjnu loňského roku vydal ostravský Obvodní báňský úřad, proti čemuž se odvolalo sdružení měst a obcí.

Plakát k nové sezóně DHNP

Článek

Společnost OKD chce pod zakonzervovaným dolem Frenštát vykopat zhruba kilometrovou chodbu, ve které by odborníci zjistili množství zemního plynu. Lidé z Beskyd se ale obávají, že jde jen zastírací manévr při přípravě na těžbu uhlí, což však těžaři odmítají.

Jak pražští báňští úředníci uvedli, povolení ruší a vrací kvůli procesním vadám a pochybením. Zejména šlo o špatné stanovení účastníků v rozhodovacím řízení. Jak se ukázalo, v žádosti rovněž chybí vymezení, kvůli jakému nerostu má být štola ražena, ani není zřejmé, jestli by štola zasahovala do Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Starostové neskrývají potěšení. "Ukázalo se, že jsme měli pravdu. Snad už budeme od OKD o všem a včas informováni," uvedl starosta Frenštátu pod Radhoštěm Pavel Orlík (ODS). Jak upozornil, v žádném případě si nemyslí, že vrácením věci by ostražitost obcí skončila. "Právě naopak, nyní mnohé začíná. Máme šanci si pořádně pohlídat všechny záměry těžařů," dodal starosta. Rovněž předseda občanského sdružení Naše Beskydy Stanislav Uruba vidí velkou šanci. "Jako sdružení se přihlásíme jako účastníci řízení a uvidíme, jak vše dopadne," uvedl předseda.

Mluvčí OKD Věra Breiová konstatovala, že se firma s námitkami vypořádá co nejrychleji. "I tak samozřejmě jde o zpoždění řádu měsíců. Ale rozhodně není důvod nic vzdávat," uvedla mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám