Hlavní obsah

Banky a pojišťovny zřejmě kvůli DPH zdraží

Novinky, Roman Pospíšil, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přestože finanční služby jsou osvobozeny od daně z přidané hodnoty, zvýšení DPH může přinést zdražení bankovních a pojišťovacích služeb. Největší banky totiž odhadují, že je při nákupech služeb může přijít zvýšení daně až na stovky miliónů korun.

Foto: Archív MJVM

Kostra slonice je v centru obdivu.

Článek

Část služeb se přeřadí ze snížené (pětiprocentní) do základní (22 procent) sazby DPH k 1. lednu, další část potom k 1. květnu při vstupu do Evropské unie. V lednu přitom půjde například o telekomunikační či poradenské služby.

"Zatím dopady analyzujeme. Vzhledem k tomu, že se zdraží služby a pojišťovny jsou odběrateli služeb, zvýší se jim náklady. A to i při případném přeúčtování služeb mezi subjekty jedné skupiny. Je otázkou, jak se promítnou tyto změny do cen pojištění, zda se to neobjeví například v jednom balíku už při úpravách, již vyvolá změna technické úrokové míry," uvedl ředitel životního pojištění ING Jiří Běťák.

Zatím dopady DPH nezanalyzovali ani v České pojišťovně a zvyšování cen zatím nechystají. "Česká pojišťovna má široké spektrum produktů a jak se do hospodaření těchto produktů projeví zvýšení DPH zatím analyzujeme. Děláme vše pro to, aby naši klienti zvýšení DPH nepocítili v ceně pojištění," uvedl mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Pojišťovacích cen se však dotkne i povinnost vytvořit rezervy na staré životní pojistky s vysokou tzv. technickou úrokovou mírou, představující minimální zhodnocení u životních pojistek. Tato míra se bude snižovat ze současných čtyř na 2,4 procenta a na staré pojistky budou muset pojišťovny vytvořit rezervy.

Drsnější budou lednové změny

Je zjevné, že drsnější budou pro finanční instituce dopady lednových změn. Například zvýšení DPH u telekomunikačních služeb zvýší bankám náklady na přímé, tedy telefonické a internetové bankovnictví.

"Očekáváme zvýšení nákladů v řádech stovek miliónů korun. Nemáme zájem promítat tyto změny do poplatků pro klienty, nicméně nelze vyloučit, že v průběhu roku budeme muset k některým změnám přistoupit. Zatím takový krok ale nezvažujeme," uvedla po Právo mluvčí České pojišťovny Klára Gajdůšková.

Komerční banka odhaduje dopad z lednových úprav DPH do hospodaření na úrovni zhruba 200 miliard. Uvedl to generální ředitel a předseda představenstva Alexis Juan s tím, že květnové změny ještě vyčísleny nejsou. Ty ale budou logicky menší.

O rozsahu zvýšení nákladů zatím nechce hovořit Československá obchodní banka. "Primárně neuvažujeme o úpravě cen. Budeme ale sledovat vývoj u konkurence," uvedl pro Právo mluvčí Pavel Hejzlar.

Reklama

Související články

Vláda odsouhlasila zvýšení DPH u služeb

Podobu nového zákona o dani z přidané hodnoty schválila v pondělí vláda. Po našem vstupu do EU v květnu příštího roku tak zdraží téměř všechny služby. Zlevnit...

Výběr článků

Načítám