Hlavní obsah

Banka vydala desetitisícovou minci, připomíná věrozvěsty

Velehrad

Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek na Velehradě slavnostně představila zlatou minci v nominálně hodnotě 10 000 korun, kterou vydala k letošnímu výročí 1150 let od příchodu slovanských věrozvěstů Konstantina a Metoděje na Velkou Moravu. V prodeji je už od středy, k mání je celkem 11 000 mincí.

Foto: ČNB, ČTK

Mince vydaná k výročí 1150 let od příchodu slovanských věrozvěstů Konstantina a Metoděje na území Velké Moravy.

Článek

"Příchod duchovních, kteří na Moravu přinesli nové písmo a položili zde základy křesťanství, patří mezi nejvýznamnější události českých dějin. Tuto jedinečnou událost si proto připomínáme vydáním jedinečné zlaté mince, která je teprve čtvrtou s takto vysokým nominálem v historii ČNB," uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Podle návrhu ostravského akademického malíře Vladimíra Pavlici je na lícní straně zlaté mince vážící jednu troyskou unci (31,1 gramu) velkomoravský kníže Rostislav, na jehož žádost v roce 863 přišli Konstantin s Metodějem na Moravu. Věrozvěsti jsou vyobrazeni na rubu mince. Všechny tři osobnosti jsou zpodobněné ve stylu byzantské ikony zasazené do rámu, v němž jsou vypsána jednotlivá písmena hlaholice. Pro Pavlicu byla práce na minci výzvou.

"První strana, lícní, kde je uvedena nominální hodnota, je dělána pro medailéra netradičně v negativu. Chtěl jsem totiž vyjádřit dobu, ve které žil kníže Rostislav. Na naše země tehdy negativně působili Frankové. Hlaholice kolem knížete vyjadřuje jeho sen, že by Slované potřebovali slovanské písmo. Na druhé straně, na rubu, už je pozitivní reliéf. Odráží pozitivní vliv Konstantina a Metoděje," řekl Pavlica.

Cena není deset tisíc

Česká mincovna vyrazila 9000 kusů mincí ze zlata o ryzosti 999.9 ve špičkové kvalitě s leštěným polem a matovým reliéfem a 2000 kusů v běžné kvalitě. Nominální hodnota mince není její prodejní cenou, ta zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu zlata nebo náklady spojené s výrobou. Konečnou prodejní cenu stanovují smluvní partneři ČNB, kteří ji prodávají veřejnosti.

ČNB nechala vyrobit také omezený počet mincí ve špičkové kvalitě s hladkou hranou, na níž je nápis připomínající letošní volbu papeže Františka. Tuto variantu mince na dnešní slavnostní prezentaci Singer předal pražskému arcibiskupovi, kardinálu Dominiku Dukovi a arcibiskupovi olomouckému Janu Graubnerovi.

Mince k výročí příchodu Konstantina a Metoděje je pro období 2011 až 2015 druhou ze tří mimořádných ražeb zlatých desetitisícikorun. Loni ČNB vydala minci k 800. výročí vydání Zlaté buly sicilské, v roce 2015 připomene 600 let od upálení mistra Jana Husa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám