Hlavní obsah

Bance UBS loni kvůli nízkým úrokům klesl zisk o pět procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší švýcarské bance UBS loni klesl čistý zisk o pět procent na 4,3 miliardy dolarů (97,3 miliardy korun). Banka současně v dnešním oznámení snížila cíl ziskovosti, protože se jí nedaří vymanit se z negativního vlivu mimořádně nízkých úrokových sazeb a růstu konkurence na trhu správy majetku bohatých klientů.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Logo švýcarské banky UBS

Článek

V samotném čtvrtém čtvrtletí banka čistý zisk zvýšila o 129 procent na 722 milionů dolarů (16,35 miliardy korun). To ale způsobil hlavně slabý výkon ve srovnatelném období předloni.

V prosinci banka představila reorganizaci své vlajkové divize správy majetku bohatých klientů pod vedením nového ředitele Iqbala Khana, který se o tuto funkci dělí se Sergiem Ermottim. V rámci reorganizace banka propustí stovky zaměstnanců a v úmyslu má zvýšit úvěrování. Krok ale podle analytiků přišel příliš pozdě na to, aby zachránil cíle návratnosti a snížení nákladů, jak je stanovil Ermotti.

Největší světoví boháči poprvé po deseti letech zchudli

Ekonomika

Ermotti loni přistoupil k úsporným opatřením, včetně zastavení najímání nových zaměstnanců, snížení odměn a odložení výdajů. Banka však bojuje s poklesem zisku, nízkou aktivitou bohatých klientů a nárůstem pasivního investování, který ohrožuje model soukromých bankovních služeb s vysokými poplatky.

Hospodaření UBS je tak v kontrastu s americkými konkurenty, kteří zaznamenali vysoký růst. Například banka Morgan Stanley těžila zejména ze svého dlouhodobého odklonu od správy majetku pro bohaté klienty, podotýká agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Britská banka HSBC propustí deset tisíc lidí

Britská banka HSBC v rámci nových úsporných opatření zruší až 10 tisíc pracovních míst. Uvedl to server deníku Financial Times. Za změnami stojí nový přechodný...

Výběr článků

Načítám