Hlavní obsah

Avast loni zvýšil zisk na 7,8 miliardy korun

Novinky, ČTK, bož

Antivirové firmě Avast, která sídlí v Praze, loni vzrostl čistý zisk o 11,8 procenta na 360,2 milionu dolarů (zhruba 7,8 miliardy korun). Tržby vzrostly o 2,3 procenta na 892,9 milionu dolarů (zhruba 19,4 miliardy korun). Firma to ve středu uvedla ve sdělení investorům.

Foto: Avast

Logo společnosti Avast

Článek

Provozní zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA) se loni zvýšil o 2,6 procenta na 495,5 milionu dolarů (asi 10,75 miliardy korun).

Společnost navrhuje dividendu splatnou v červnu ve výši 11,2 centu na akcii. V součtu s průběžnou dividendo by tak celková dividenda za loňský rok činila 16 centů, což představuje meziroční růst o 8,8 procenta.

Firma šestého a osmého nejbohatšího Čecha

Avast založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Firma je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG.

Baudiš je podle loňského žebříčku Forbesu šestým nejbohatším Čechem se jměním ve výši 51 miliard korun. Jeho jmění za rok vzrostlo o 13 miliard korun.

Avast v pololetí zvýšil čistý zisk na 3,8 miliardy korun

Ekonomika

Kučera jakožto osmý nejbohatší Čech loni disponoval majetkem v hodnotě 29 miliard korun. Jeho hodnota tak za vzrostla o 6,5 miliardy korun. Kučera se také v žebříčku za rok posunul o místo nahoru.

Avast je podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě po společnosti Symantec.

Reklama

Související témata:

Související články

Forbes: Babiš je bohatší než Trump

Aureola miliardáře, na níž si americký prezident Donald Trump docela zakládá, se musí sklonit před „konkurencí“ v osobě českého premiéra Andreje Babiše....

Avast navýšil tržby i zisk

Český výrobce antivirového softwaru Avast zvýšil tržby o 6,5 procenta na 214,6 milionu dolarů (5,35 miliardy korun). Zisk před odečtením úroků, daní a odpisů...

Výběr článků

Načítám