Hlavní obsah

Automobilová výroba v květnu stoupla a s ní i celý průmysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český průmysl po třech měsících poklesu v květnu meziročně stoupl. Jeho produkce se reálně zvýšila o 3,3 procenta. Pomohl tomu narůst produkce automobilové výroby, která meziročně vzrostla o téměř desetinu a poprvé po roce se přiblížila úrovni ze začátku roku 2021. Vyplynulo to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání byla průmyslová výroba vyšší o 2,4 procenta.

Foto: , Novinky

Průmyslová výroba

Článek

„V květnu produkce průmyslu po několika měsících meziročně vzrostla. Významný podíl na výsledku měla výroba automobilů, kde došlo oproti loňskému roku k dílčímu zlepšení v dodávkách dílů,” uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka.

I díky nízké srovnávací základně byla výroba motorových aut proti loňskému květnu vyšší o 9,8 procenta.

Nejvíce, zhruba o pětinu, si meziročně polepšila kožedělná výroba a výroba nábytku. Přibližně o 17 procent se proti loňskému květnu zvýšila výroba nápojů a o 15 procent výroba farmaceutických výrobků.

O desetinu meziročně stoupla vedle výroby aut také papírenská a chemická výroba.

V chemickém průmyslu se podle statistiků poměrně dařilo ve výrobě organických chemických látek, hnojiv a plastů v primárních formách.

Naopak výrazně meziročně klesla výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení, a to o 28 procent. ČSÚ uvedl, že stejně jako v dubnu to ovlivnila hlavně vysoká srovnávací základna.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka stojí za růstem průmyslu zlepšení v dodavatelských řetězcích.

„Zlepšení by v tomto směru mělo být patrné i v dalších měsících, když v meziročním srovnání bude navíc vyšší produkci aut pomáhat i nízká statistická základna z druhé poloviny loňského roku,” poznamenal.

Škoda Auto: Kabelů bude dost, chybějí ale jiné díly

Ekonomika

Vyhlídky nejsou optimistické

Přesto nejsou podle Nováka vyhlídky na další růst optimistické.

„Růst průmyslové produkce bude dále tažen především staršími zakázkami, když poptávka začíná evidentně ochabovat, což signalizoval v červnu např. index PMI (index udávající převládající směr ekonomických trendů ve výrobním sektoru a sektoru služeb, pozn. red.),” dodal.

Ekonom UniCredit Bank Patrik Rořumberský tvrdí, že v nadcházejících měsících budou v průmyslu převládat zejména dva faktory.

Tím prvním je mírné uvolnění napětí v dodavatelských řetězcích. Na druhé straně ale budou produkci podniků srážet rostoucí ceny vstupů v kombinaci se slábnoucí poptávkou.

„Druhý z vlivů zřejmě mírně převáží, což už s předstihem mohlo napovědět červnové snížení PMI pod klíčovou hodnotu 50, tedy do pásma poklesu odvětví,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám