Hlavní obsah

Průmysl se v březnu propadl skoro o 11 procent

Novinky, bož

Průmyslová produkce v březnu po očištění o vliv počtu pracovních dnů meziročně klesla o 10,8 procenta. Vyplynulo to z dat, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 15,7 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na ilustračním foto výroba automobilů Škoda.

Článek

„Průmysl v březnu 2020 ztratil řádově desetinu své obvyklé produkce, z větší části v souvislosti s přijatými opatřeními proti šíření koronaviru. Práce ve stavebnictví, na rozdíl od průmyslu, byly omezeny méně. V obou odvětvích se však meziročně snížil objem nově uzavřených zakázek,“ uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Českou ekonomiku čeká tvrdý náraz a propad poptávky, odhaduje Brusel

Koronavirus

„Opatření přijatá v souvislosti s omezením šíření koronaviru se negativně projevila zejména v automobilovém průmyslu. Dotkla se především výroby osobních automobilů a zprostředkovaně tak i podniků vyrábějících jednotlivé komponenty do aut. Další negativní dopady můžeme pozorovat u výroby nápojů, například v pivovarnictví,“ doplnil Radek Matějka, který vede odbor statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

První jízda se Škodou Enyaq: Jedna z největších revolucí v historii značky

AutoMoto

„Zvýšená poptávka po potravinách, lécích, dezinfekčních a hygienických potřebách naopak podpořila tuzemskou výrobu vybraných výrobků. To se pozitivně projevilo v celkových výsledcích u výroby potravinářských výrobků, papírenství a farmacii. A z části také u výroby textilií a oděvů,“ dodal Matějka.

Reklama

Související témata:

Související články

Dostavba jádra pomůže firmám, zní od Dukovan

Mnohé české firmy teď budou bojovat o přežití. Nejvýznamnější rozvojový projekt, na kterém by se měla řada z nich podílet, se už ale úspěšně rozjel. Je jím...

Výběr článků

Načítám