Hlavní obsah

Automobilky Renault, Nissan a Daimler vytvoří alianci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilky Renault, její japonský partner Nissan Motor a německý konkurent Daimler ve středu představily plány na vytvoření partnerství. Firmy si v rámci těchto plánů vymění menšinové akciové podíly a budou společně vyvíjet automobily.

Foto: Cesar Ferrari, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Daimler tak získá v Renaultu i Nissanu 3,1 procenta akcií. Renault a Nissan na oplátku obdrží po 1,55 procenta akcií Daimleru. Podíl Renaultu v Nissanu klesne na 43,2 procenta ze současných 44,3 procenta, napsala agentura Reuters.

Automobilky hodlají spolupracovat v oblasti elektromobilů a osobních i lehkých nákladních vozů. Plánují rovněž společný vývoj naftových i benzinových motorů.

Společnost Daimler je známá především produkcí luxusních automobilů Mercedes-Benz. Firma je rovněž světovou jedničkou ve výrobě nákladních vozů. Vyrábí také malé automobily Smart, takže by mohla těžit ze zkušeností Renaultu v této oblasti. Renault a Nissan zase budou moci využít znalostí Daimleru v oblasti motorů.

Renault s partnerem Nissan úspěšně spolupracuje již od roku 1999. Aliance Renault-Nissan vytvoří s Daimlerem strategickou komisi, které budou předsedat šéfové podniků. Generálním ředitelem Renaultu i Nissanu je Carlos Ghosn, zatímco v čele Daimleru stojí Dieter Zetsche. Francouzská vláda v současnosti vlastní v Renaultu patnáctiprocentní podíl. Francouzský ministr průmyslu Christian Estrosi již v úterý uvedl, že vláda zůstane i po dohodě o spolupráci s Daimlerem hlavním akcionářem Renaultu.

Reklama

Výběr článků

Načítám