Hlavní obsah

Automobilka Mitsubishi skončí s výrobou v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský výrobce automobilů Mitsubishi Motors oznámil, že koncem letošního roku zastaví výrobu ve své jediné západoevropské továrně v nizozemském Bornu. Prodej vozů Mitsubishi se na starém kontinentu od svého vrcholu snížil na třetinu, jak uvedl server BBC.

Článek

V době, kdy podle prognóz poptávka po autech v západní Evropě bude poměrně nízká, se automobilky zaměřují na východ kontinentu nebo na další rozvíjející se trhy. Očekávají, že se tam auta budou prodávat lépe.

Spekulace o konci výroby aut Mitsubishi v Nizozemsku se vynořily poté, co japonská automobilka oznámila, že do konce letošního roku v této západoevropské zemi přestane vyrábět vozy Colt. Auta na evropský trh bude dodávat z Japonska a Thajska.

Podnik Netherlands Car, označovaný jako NedCar, zajišťuje montáž městského vozidla Colt a terénního Outlanderu a zaměstnává asi 1500 lidí. S výrobou aut se zde začalo v roce 1991. Tehdy šlo o podnik, do kterého se kromě Mitsubishi Motors zapojilo ještě Volvo a nizozemská vláda. O deset let později se jediným majitelem podniku stal japonský koncern.

V období 2007 a 2008 Mitsubishi v Evropě prodala 340 000 aut, ale loni se prodej propadl na 218 000 vozů, napsala agentura Reuters. Mitsubishi Motors staví novou továrnu v Thajsku. Zvažuje, že by zvýšila výrobu v Číně a Brazílii, kde se očekává vyšší prodej aut.

Reklama

Výběr článků

Načítám