Hlavní obsah

Atlantik prý již věřitelům za Fischerovy dluhy zaplatil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Finanční skupina Atlantik již údajně zaplatila věřitelům za dluhy firem podnikatele Václava Fischera. ČTK to řekl zdroj, který je s případem obeznámen, ale nepřál si být jmenován. Podle jeho informací již minimálně Komerční banka od Atlantiku obdržela peníze. Atlantik zřejmě zaplatil také ČSA a České správě letišť.

Foto: klášter Broumov
Článek

Nikdo z věřitelů ani samotný Atlantik nechtěl informaci o zaplacení dluhů potvrdit. Komerční banka, ČSA i ČSL odmítly obchodní dohodu s Atlantikem jakkoli komentovat. Atlantik se před dvěma týdny s Fischerem dohodl, že jeho dluhy od věřitelů odkoupí, a poté se stane podílníkem ve všech třech jeho firmách.

Se třemi největšími věřiteli, tedy s Komerční bankou, ČSA a Českou správou letišť, se již Atlantik na odkoupení dluhů dohodl. Po zaplacení může Atlantik jako nový Fischerův věřitel zastavit exekuce, které Komerční banka, ČSL a ČSA uvalily na dvě Fischerovy firmy a jeho soukromý majetek.

Advokát napadl odkoupení Fischerových dluhů

Odkup pohledávek za Fischerem napadl v pátek advokát Vratislav Cimr. Ten chce, aby firmy Václava Fischera zaplatily České správě letišť a Českým aeroliniím celý dluh, a podal proto podnět k antimonopolnímu úřadu.

Atlantik podle něj totiž Fischerovy dluhy odkoupí údajně za 50 až 60 procent hodnoty, což advokát považuje v případě státem vlastněných firem ČSL a ČSA za veřejnou podporu. Protože Atlantik s Fischerem jednal ve shodě, nelze podle Cimra nazvat prodej pohledávek za méně než 100 procent jinak než odpuštěním části dluhu ze strany věřitelů.

Vzhledem k tomu, že ČSA a ČSL nepostupují stejně i ve vztahu ke konkurentům, lze podle něj odpuštění dluhu považovat za veřejnou podporu. K té by však musel dát výjimku Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten však takovou výjimku nepovolil. Advokát tedy chce, aby Fischerovy společnosti tuto veřejnou podporu aeroliniím a správě letišť vrátily.

Firmy nechtějí obchod komentovat

České aerolinie podle mluvčího Daniela Plovajka postup advokáta překvapil vzhledem k tomu, že dohodu s Atlantikem firma nezveřejnila. "Nevíme tedy, z jakých informací podnět vychází," řekl Plovajko s tím, že firma je připravena úřadu požadované informace poskytnout.

Česká správa letišť podle Aleše Ondrůje z agentury, která firmu zastupuje, situaci nechtěla v současnosti komentovat. Veškerá jednání a dohody ohledně pohledávek Fischer Air jsou však podle něho v souladu se zákony.

Související články

Fischer: Atlantik FT se dohodla s Allianz

Firma Atlantik Finanční trhy, která odkoupila závazky společností podnikatele Václava Fischera od věřitelů, se dohodla s pojišťovnou Allianz na pojištění...

Výběr článků

Načítám