Hlavní obsah

Arménie zakáže ruský platební systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arménská národní banka plánuje zakázat ruský karetní platební systém Mir. Uvedla to agentura TASS s odvoláním na vysokého představitele arménského bankovního sektoru. Podle Svobodné Evropy přestane Mir používat 29. března 17 z 18 arménských komerčních bank.

Foto: Profimedia.cz

Platební karta systému Mir

Článek

Agentura TASS uvedla, že arménská centrální banka využití těchto karet zakáže, Mir po tomto datu plánuje dál používat jen VTB Armenia, což se arménská pobočka ruské banky VTB.

Arménie plánuje zakázat Mir z obavy, že by na ni mohly dopadnout americké sankce. Je to však také důkaz prohlubující se roztržky mezi Jerevanem a Moskvou. Arménie má pocit, že ji Rusko opakovaně nepomohlo v konfliktech s Ázerbájdžánem. Ve válce v roce 2020 zasáhlo až v době, kdy Arménii hrozila porážka. Tehdy sice Ázerbájdžán ještě neovládal Náhorní Karabach, ale jen přilehlé oblasti, které ho chránily před útokem, loni se však už Náhorního Karabachu zmocnil navzdory přítomnosti Rusů.

Systém Mir ze strachu před sankcemi přestalo září 2022 používat Turecko asi tři měsíce poté, co se k němu připojilo. Systém naopak v půlce března zavedla Kuba. Při návštěvě Moskvy to oznámil kubánský ministr pro turistický ruch Juan Carlos Garcia Granda. Vzhledem k sankcím uvaleným na Rusko přibývá ruských turistů mířících na Kubu.

Mir měl v Rusku nahradit karty VISA a MasterCard, které se stáhly z ruského trhu. Mimo Rusko se však dají využívat jen v omezeném množství zemí navázaných na Rusko a v postsovětských zemích – v Bělorusku, Jižní Osetii, Abcházii, v Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Tádžikistánu nebo v Íránu a ve Venezuele. Lze jimi platit také v Egyptě. Vloni Rusko a Indie oznámily, že pracují na tom, aby Indie začala přijímat platby kartami Mir a Rusko indické karty RuPay, ale zatím se tak nestalo.

Rusko spoléhalo na to, že ruští občané budou moci využívat karty čínského systému UnionPay. Společnost UnionPay v září 2022 nicméně rozhodla, že ruským bankám tyto karty vydávat neumožní.

Arménie vůči Moskvě přitvrzuje

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám