Hlavní obsah

Arca Capital chce kvůli OKD zabavit Bakalovi majetek

Právo, Pavel Karban

Podnět k obstavení veškerého majetku bývalého vlastníka společnosti OKD finančníka Zdeňka Bakaly podala na Policii ČR skupina Arca Capital. Současně předala vyšetřovatelům i soupis Bakalova majetku. Podle Arcy existuje podezření, že by majetek mohl být použit ke spáchání trestného činu nebo představuje výnos z trestné činnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Bakala, dlouholetý vlastník NWR, majitelky černouhelných dolů OKD. Společnost v nesnázích přenechal letos v únoru skupině Ad Hoc Group.

Článek

Podnět k zajištění Bakalova majetku podala Arca Capital patřící finančníku Pavolu Krúpovi za účelem dosažení řádných výsledků probíhajícího trestního řízení pro podezření z neodborného jednání zástupců společnosti OKD a neoprávněného vyvedení financí ze společnosti OKD ve výši desítek miliard korun.

„Jednáme v zájmu společnosti OKD, jejích akcionářů, věřitelů, zaměstnanců i celého regionu směřuje kroky za účelem dosažení náhrady škody ve výši desítek miliard korun, kterou mohli svým neodborným konáním způsobit především členové představenstva a dozorčí rady společnosti OKD i její tehdejší mateřské společnosti New World Resources (NWR),“ sdělil Krúpa.

Ze stejných důvodů už podala Arca Capital nedávno trestní oznámení pro podezření z trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku, krácení daní nebo způsobení úpadku.

Foto: Arca Capital

Pavol Krúpa

„Jednou z vedoucích osob zodpovědných za činnost OKD byl Zdeněk Bakala a existuje důvodné podezření, že značná část jeho majetku je výnosem z trestné činnosti či mohla být k jejímu spáchání použita,“ upozornil Krúpa.

Arca podala podnět ve středu 14. prosince na ostravskou expozituru Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Arca Capital požaduje například zajištění peněžních prostředků na účtech Bakaly a zabezpečení podílů společností, kterými bývalý vlastník OKD disponuje. Jedná se například o společnost Luxury Brand Management, jejímž prostřednictvím ovládá luxusní butiky v Pařížské ulici, nebo společnost Economia, která je mimo jiné vydavatelem Hospodářských novin.

Chtějí obstavit i Bakalovy nemovitosti

Skupina chce nechat také obstavit milionářovy nemovitosti, které Bakala vlastní nebo je jejich spoluvlastníkem. Jejich hodnota má být několik miliard korun.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Finančník Zdeněk Bakala

Mezi nejhodnotnější patří budova na Loretánském náměstí, která má sloužit jako budoucí Knihovna Václava Havla, Bakalovo sídlo v obci Modrava na Šumavě, Forum Karlín nebo rozsáhlé pozemky na Ostravsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Arca Capital podala kvůli OKD trestní oznámení

Společnost Arca Capital Bohemia, patřící do skupiny Arca Capital finančníka Pavola Krúpy, podala v kauze těžební společnosti OKD trestní oznámení. Obává se, že...

Výběr článků

Načítám