Hlavní obsah

Analytici: Úrokové sazby ČNB se již blíží svému vrcholu

Úrokové sazby centrální banky se již blíží svému vrcholu, jejich pokles přijde nejpozději v příštím roce, odhadli ČTK oslovení analytici. Za čtvrtečním zvýšením sazeb je podle nich boj proti inflaci, která se výrazně zvyšuje následkem války na Ukrajině. Bankovní rada České národní banky zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu na pět procent. Takto vysoko byla naposledy v roce 2001.

Foto: Novinky

ČNB otevírá své dveře veřejnosti jednou za tři roky.

Článek

„Úrokové sazby ČNB jsou podle mého názoru blízko svého vrcholu. Pokud meziroční inflace v české ekonomice začne v letošním druhém pololetí klesat a zároveň se naplní scénář slabšího výkonu HDP, tak by se již ve druhé polovině roku 2022 a nejpozději v prvním pololetí 2023 úrokové sazby ČNB mohly vydat k poklesu," uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč.

Takto předestřený scénář podle něj nevylučuje, že ČNB svou dvoutýdenní repo sazbu v letošním druhém čtvrtletí dále zvýší mírně nad pět procent.

ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu

Ekonomika

„V tuto chvíli naše prognóza ukazuje dosažení vrcholu úrokových sazeb na 5,5 procenta v květnu a začátek jejich poklesu od začátku příštího roku," doplnil analytik Komerční banky Michal Brožka. Nejistota je ovšem vysoká. Na jednu stranu zde jsou rizika oslabení ekonomiky, ale současně prozatím nepolevující inflační tlaky, dodal.

„Další zvyšování úrokových sazeb již zrychlování inflace v letošním roce nezvrátí," upozornil analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. Jak naznačují první přicházející inflační čísla za březen z okolních zemí, inflace dále zrychlí z titulu řady proinflačních faktorů spojených s ruskou válkou na Ukrajině. ČNB se dalším zvyšováním sazeb však podle něj snaží zejména zamezit rozvolnění inflačních očekávání domácností a firem pro další roky, aby se zvýšená inflace v ČR neusídlila na delší období.

Zemanův poradní tým podpořil protiinflační kroky ČNB

Ekonomika

Dalším navýšením úrokových sazeb ČNB opět reaguje na velmi rychle rostoucí inflaci, řekl ČTK partner poradenské skupiny Moore Czech Petr Kymlička. Inflaci podle něho ještě zesilují důsledky války na Ukrajině, zejména prudké zvýšení cen pohonných hmot a nové výpadky v dodavatelských řetězcích. „Tyto faktory se již do březnových dat promítly a je téměř jisté, že svědky dvouciferného meziročního růstu spotřebitelských cen, tedy pádivé míry inflace, budeme i v následujících měsících,“ poznamenal.

Zvýšení úrokových sazeb je pro české exportéry špatnou, i když očekávanou zprávou. Ti se musí téměř každý měsíc vypořádávat s negativními vlivy na český export. Nyní se přidává prvek špatné předvídatelnosti budoucího vývoje. „Ještě před válkou na Ukrajině se počítalo, že v dnešní době zvyšování sazeb ustane. S tím se můžeme rozloučit, protože centrální banka musí logicky reagovat na neočekávaně se zvyšující inflaci,“ uvedl generální ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal.

Reklama

Výběr článků

Načítám