Hlavní obsah

Americký akciový index Nasdaq v reakci na pokroky jednání s Mexikem překonal rekord

Aktualizováno

Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden vysokým růstem a technologický index Nasdaq a širší S&P uzavřely na novém rekordu. Akcie posílily díky zprávě o dohodě o volném obchodu mezi Spojenými státy a Mexikem.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Logo americké technologické burzy Nasdaq na Manhattanu

Článek

Index Dow Jones stoupl o 259,29 bodu, tedy 1,01 procenta, na 26.049,64 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se zvýšil o 22,05 bodu, čili 0,77 procenta, na 2896,74 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 71,92 bodu, neboli 0,91 procenta, na 8017,90 bodu.

USA a Mexiko v rámci projednávání nové Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) dojednaly nové podmínky vzájemného obchodování. Součástí NAFTA je i Kanada, která se však zatím s USA nedohodla. Podle zdrojů by však jednání s Kanadou měla okamžitě začít a konečná třístranná dohoda by mohla být uzavřena do pátku.

Výhled příznivého vývoje v oblasti obchodu posílilo také prohlášení představitelů EU, že Washington tlačí na unii, aby urychlila jednání o clech.

Obchodní dohoda pomohla hlavně automobilkám, v čele s Ford Motor a General Motors. Posílily také průmyslové firmy, které jsou citlivé na vývoj obchodu, jako Boeing a Caterpillar. Z 11 hlavních sektorů, které jsou součástí indexu S 500, jich posílilo devět, v čele s finančními a průmyslovými firmami a producenty surovina a materiálu.

Naopak ztrácely energetické a realitní společnosti. Oslabil také výrobce elektrických aut Tesla po zprávě, že šéf společnosti Elon Musk zrušil plány na stažení akcií firmy z burzy, napsala agentura Reuters.

Dolar oslabil

Americký dolar v pondělí oslabil. Mezi investory vzrostla chuť k rizikovějším investicím a rušili některé své sázky na dolar po zprávě, že USA a Mexiko mají dohodu o obchodu. Dolar byl pod tlakem také po pátečním komentáři šéfa centrální banky USA (Fed) Jeroma Powella, ve kterém naznačil, že by upevňování měnové politiky mohlo být pomalejší.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,4 procenta na 94,76 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,5 procenta na 1,1700 USD a k jenu o 0,1 procenta na 111,08 JPY. Euro vůči jenu posílilo o 0,4 procenta na 129,77 JPY.

Reklama

Výběr článků

Načítám