Hlavní obsah

Americká ropa kvůli Iráku opět překonala 39 dolarů za barel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SINGAPUR/LONDÝN

Cena barelu americké lehké ropy WTI se v úterý v Singapuru opět přehoupla nad 39 dolarů a v New Yorku těsně pod touto hranicí zůstala. Způsobily to víkendové sabotáže na ropovodech v Iráku, kvůli nimž klesl vývoz irácké ropy na polovinu. Trhy zneklidňuje i hrozba, že se sníží export ropy z Ruska a Nigérie.

Foto: Josef Zajíc

Interliga v házené žen . DHC Sokol Poruba : DHK Baník Most 27:27. 30. ledna 2016

Článek

V New Yorku dnes stoupla cena americké WTI v 17:00 SELČ o 56 centů na 38,95 dolaru za barel, když se dopoledne v Singapuru dotkla 39,19 dolaru. V pondělí se s americkou ropou neobchodovalo kvůli prodlouženému víkendu ve Spojených státech. Severomořská ropa Brent dnes odpoledne v Londýně podražila o 42 centů na 36,72 dolaru.

"Čím déle bude irácký vývoz zasažen, tím více se bude cena blížit ke 40 dolarům za barel," uvedl k tomu v Sydney analytik Commonwealth Bank of Australia. Dodal, že cenu 40 dolarů vyloučit nemůže, ale 42 dolarů za barel je podle něj nyní nepravděpodobné. Na 21leté maximum 42,45 dolaru se cena WTI vyšplhala 2. června.

Irácké ropovody poškodily sabotáže v sobotu i v neděli, a to na jižním i severním terminálu. Trh přitom v minulém týdnu do cen započítal očekávané zlepšení poté, co moc v zemi převzala irácká vláda. Podle expertů se vývoz irácké ropy v důsledku útoků snížil na polovinu, tedy na 960 000 barelů za den.

Jukos nemá finance pro provoz

Poslední útoky přitom přišly zhruba týden poté, co se vývoz ropy z Iráku obnovil po předchozích výpadcích. V polovině června se kvůli sabotážím zastavil vývoz irácké ropy na deset dnů zcela.

Největší ruský producent ropy Jukos nemá finance pro provoz, protože soud minulý týden nařídil bankám zmrazit veškeré účty společnosti. Mluvčí koncernu Alexander Šandrin však později uvedl, že Jukos tento měsíc neplánuje omezení vývozu. Věřitelské banky navíc prohlásily, že Jukos není schopen platit své závazky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám