Hlavní obsah

Americká ekonomika rostla rychleji, než se čekalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla na 2,4 procenta ze dvou procent v předchozím kvartálu, uvedlo ve svém předběžném odhadu americké ministerstvo obchodu. Rychlejší tempo růstu překvapilo analytiky, kteří naopak počítali se zpomalením na 1,8 procenta, informovala agentura Reuters.

Foto: Quinn Glabicki, Reuters

Továrna Foxconn v Ohiu

Článek

Za zrychlením tempa růstu hrubého domácího produktu (HDP) stojí zejména odolnost trhu práce - nízká nezaměstnanost, jež v červnu dosáhla 3,6 procenta a byla blízko minimu za několik desetiletí, podpořila růst spotřebitelských výdajů.

To v kombinaci se zvýšenými investicemi podniků pomohlo udržet na uzdě příchod „velmi obávané“ recese, které se ekonomové obávají od konce loňského roku. Nyní se někteří začínají domnívat, že scénář soft landing neboli měkké přistání (vyhnutí se recesi) je možný.

Americká centrální banka (Fed) ve snaze bojovat s inflací více než rok zvyšovala základní úrokové sazby. Tento týden zvýšila základní úrok do pásma 5,25 až 5,50 procenta, což je maximum za 22 let.

Soustavné zvyšování úrokových sazeb už si vybralo daň v podobě vysokých nákladů na úvěry. To se promítá do širší ekonomiky, protože firmám se prodražuje financování a také spotřebitelé mají dražší úvěry, včetně hypoték nebo pojištění auta.

Inflace v EU dál klesá, v Česku je třetí nejvyšší

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám