Hlavní obsah

Alza loni meziročně zvýšila obrat o pětinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší český internetový obchod Alza podle předběžných výsledků loni meziročně zvýšil obrat o pětinu na 45 miliard korun bez DPH. Vyřídil zhruba 18 milionů objednávek, což bylo ve srovnání s rokem 2020 o 27 procent více. E-shop obsloužil asi 5,3 milionu zákazníků. Zástupci společnosti to uvedli na on-line tiskové konferenci.

Foto: Alza.cz

Výdejna e-shopu Alza.cz.

Článek

Zisk společnost nesdělila, ale měl by se podle ní držet předchozího trendu. Předloni čistý zisk činil 2,1 miliardy korun, v roce 2019 byl zhruba 1,1 miliardy korun, vyplývá ze zveřejněných výročních zpráv.

V České republice Alza v uplynulém roce zaznamenala růst obratu o 18 procent, což byl podle místopředsedy představenstva firmy Petra Beny nejlepší výsledek za posledních pět let v porovnání s vývojem prodejů v tuzemských e-shopech, ve kterých loni tržby vzrostly o 14 procent.

Na Slovensku si Alza loni meziročně polepšila o 23 procent, v Maďarsku a Rakousku o 28 procent a v Německu byl růst dvojnásobný, 206 procent.

Společnost působí také na francouzském a britském trhu. „Nějaký obrat jsme ztratili ve Velké Británii, kdy nás malinko rozhodil brexit a kdy jsme dlouho hledali cestu, než jsme znovu začali dodávat. Prvních šest měsíců jsme sice měli web, ale nešlo objednávat,“ řekl Bena. Doplnil, že s výsledky ve všech zemích jsou ale spokojení, protože v každé zemi byl růst Alzy rychlejší než na celém internetovém trhu v daném státě.

Útrata Čechů v e-shopech vzrostla, konec roku byl ale slabší

Ekonomika

Rozšíření na nový zahraniční trh společnost v letošním roce neplánuje. V Maďarsku chce ale ve třetím kvartále letošního roku otevřít logistické centrum. Do Rakouska a Německa plánuje letos vstoupit i fyzicky, podrobnosti ale zatím firma nechce zveřejňovat. „Další země bychom mohli otevřít ze začátku nebo v první polovině příštího roku,“ uvedl Bena.

1,3 objednávky za sekundu

Rekordní denní obrat ve výši 315 milionů korun e-shop zaznamenal 13. prosince, kdy odbavil 130 tisíc objednávek. Loni Alza zaznamenala také rekordně dlouhou vánoční špičku, která trvala od 7. do 20. prosince. Vyřizovala přitom 1,3 objednávky za sekundu a celkem jich v tomto období odbavila 1,5 milionu. Obrat v této době se blížil ke čtyřem miliardám korun.

Zákazníci Okay: Zboží nepřišlo a peníze nikde

Ekonomika

Nejprodávanějšími produkty na počet kusů byly v minulém roce bezdrátová sluchátka, náplně do tiskáren, datové kabely, mobilní telefony, ale také stavebnice Lego nebo knihy.

Reklama

Výběr článků

Načítám