Hlavní obsah

Zákazníci Okay: Zboží nepřišlo a peníze nikde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nedodali zboží a při stornu objednávky nevracejí včas peníze. Tak by se daly shrnout stovky stížností zákazníků na e-shop Okay a Jena – nábytek z téže skupiny. Poslední dobou takových stížností přibývá. Firma se za komplikace omlouvá, přičítá je pandemii, přesunu do nových skladů a modernizaci softwaru.

Foto: Profimedia.cz

Okay elektro.

Článek

„Objednaná sedací souprava 14. srpna 2021 nedorazila,“ postěžoval si minulý týden jeden ze zákazníků na webu Vasestiznosti.cz, který provozuje spotřebitelská organizace dTest. Stížnosti na společnost Okay tam přibývají každým dnem.

Nejedná se přitom o malý obchůdek, ale o jeden z největších českých e-shopů, který k nákupu pravidelně láká v televizních reklamách. Ostatně to o sobě tvrdí i na svých webových stránkách. „Jsme největší prodejce TV, velkých spotřebičů, sedacích souprav, postelí a kuchyní v České a Slovenské republice,“ praví se na webu Okay.cz.

Na co dát pozor při koupi zboží v e-shopu ze země mimo EU

Finance

Firma Okay, s. r. o., měla podle výroční zprávy za rok 2020 výnosy 5,2 miliardy korun, kromě e-shopů provozuje podle webu v ČR a na Slovensku přes 130 prodejen. Jedná se o českou firmu, vlastní ji brněnský podnikatel Jindřich Životský.

Zájem inspekce

O firmu se už delší dobu zajímá i Česká obchodní inspekce (ČOI). „Na společnost Okay jsme od podzimu minulého roku obdrželi v rámci celé ČOI více než sto podání a týkají se převážně právě nedodržení deklarované lhůty na dodání výrobku či nevrácení peněz. V několika případech jsme to kvalifikovali jako nekalou obchodní praktiku,“ řekl Právu tiskový mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Inspekce loni provedla přes 20 kontrol této společnosti, další kontrola je zahájena. „Nepravdivou informaci o dostupnosti výrobku a další zjištěná pochybení jsme se společností řešili již v několika řízeních. Společnost však buď podala odpor, nebo odvolání, takže nejsou zatím žádná rozhodnutí pravomocná,“ dodal Fröhlich.

Nakupování v e-shopech: Nejdůležitější je pro nás osobní zkušenost a značka obchodu

Komerční články

Počet stížností na firmu v poslední době podle ředitelky dTestu Eduardy Hekšové rychle roste. „V případě společnosti Okay, s. r. o., se na nás v posledních dnech obrátilo mnoho nespokojených spotřebitelů. Pro srovnání, zatímco spotřebitelská poradna dTestu evidovala na společnost více než stovku stížností za celý minulý rok, jen za poslední týden jich přibylo 124,“ sdělila Právu Hekšová.

Aktuálně si podle ní spotřebitelé nejčastěji stěžují na nedodané zboží, dodané neúplné zboží, nedoručení, nedodání a nevrácení peněz. „Dříve to byly většinou stížnosti na neuznané reklamace a také se objevilo několik negativních zkušeností s dopravou zboží, například s objednávkou vynesení rozměrného zboží do patra,“ doplnila.

Pokud prodávající odmítá peníze vrátit, spotřebitel může prodejci zaslat výzvu k vydání bezdůvodného obohacení. Dopis doporučujeme zasílat doporučeně, nejlépe s dodejkou.
Eduarda Hekšová, ředitelka dTest

Okay: Za zpožděním pandemie, změna skladů a nový software

Právo poslalo společnosti Okay žádost o vysvětlení situace prostřednictvím e-mailu už v pondělí. Odpověď obdrželo ve středu až po zveřejnění článku na Novinkách.

„Pandemická situace, bohužel, zapříčinila, že jsou výjimečně některé kousky z našeho sortimentu hůře dostupné, i my tedy čekáme na jejich dodání, které je nám přislíbeno ze strany výrobců v řádu několika dnů. Tyto informace pak neprodleně po obdržení předáváme našim vlastním zákazníkům,” vysvětlil problémy mluvčí Okay Jakub Koutek.

Zároveň ale přiznal, že u několika stornovaných zakázek došlo v poslední době k pozdržení. Důvodem má být přesun do nových skladů a modernizace software. „V celkovém množství se jedná o méně než 0,2 procenta všech objednávek. Děláme však vše pro to, aby byla situace co nejdříve vyřešena, a omlouváme se všem zákazníkům za případné vzniklé problémy,” dodal Koutek.

Jak postupovat

Hekšová upozornila, že v případě objednaného zboží, které nedorazilo v termínu ani po urgencích, má spotřebitel právo od smlouvy odstoupit. V takovém případě se závazek ruší od počátku a strany si vrátí vše, co si plnily.

„Pokud tedy bylo zboží zaplaceno, prodejce vrátí částku. Pokud prodávající odmítá peníze vrátit, spotřebitel může prodejci zaslat výzvu k vydání bezdůvodného obohacení. Dopis doporučujeme zasílat doporučeně, nejlépe s dodejkou,“ vysvětlila ředitelka.

Nepodaří-li se spor vyřešit smírem, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů prostřednictvím alternativy k soudnímu řízení při ČOI. Služba je bezplatná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám