Hlavní obsah

Albert od ledna zvýší mzdy o čtyři procenta

Prodejní řetězec Albert zvýší od ledna mzdy provozních zaměstnanců v průměru o čtyři procenta, garantovaný je minimálně dvouprocentní nárůst. Zvýší se tak finanční ohodnocení pokladních, prodavačů, pekařů, skladníků nebo zelinářů. Řetězec to oznámil ve čtvrtek. V letošním posledním čtvrtletí navíc firma pracovníkům vyplatí mimořádnou odměnu 3000 korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prodejna potravin Albert nizozemské společnosti Ahold.

Článek

Podle prezidentky Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb Renáty Burianové je firma jednou z mála v obchodním sektoru, která garantuje každému zaměstnanci minimální mzdový nárůst.

Albert zvyšoval zaměstnancům mzdu už letos v lednu minimálně o tři procenta, v průměru pracovníci dostávají o šest procent více. Síť má v Česku více než 300 prodejen, zaměstnává skoro 20 tisíc lidí.

Tesku v Česku klesly tržby i zisk

Ekonomika

Společnost Tesco od 1. července zvýšila zaměstnancům v provozu mzdy v průměru o pět procent, pracovníkům distribučního centra o čtyři procenta. Místo stravenek zaměstnancům nově vyplácí peněžitý příspěvek na stravování. Dalším benefitem bude od ledna příštího roku pátý týden dovolené. Tesco v tuzemsku provozuje 190 prodejen, pracuje pro něj asi 8400 lidí.

Potravinářský řetězec Kaufland od 1. června zaměstnancům zvýšil mzdy o čtyři procenta. Minimální interní mzda při plném úvazku tak činí 25 tisíc korun. Lidé na specializovaných pozicích, například u obslužných pultů, dostali příplatky za odbornost. Kaufland má v ČR 135 prodejen, dvě logistická centra a masozávod. Zaměstnává na 23 500 lidí.

Průměrná mzda vzrostla o 11 procent na 38 275 korun

Ekonomika

Zaměstnanci Penny Marketu v prodejnách a logistických centrech mají od března mzdy v průměru o tři procenta vyšší. Pokladní pracující na plný úvazek má nárok bez příplatků na základní mzdu 25 tisíc až zhruba 30 tisíc korun v závislosti na délce zaměstnání. Řetězec v tuzemsku provozuje 390 prodejen, pracuje pro něj asi 5800 lidí.

Billa svým pracovníkům od ledna plošně zvýšila mzdy minimálně o tři procenta, v průměru si však zaměstnanci polepšili o pět procent. Firma má v ČR 240 prodejen a asi 6500 pracovníků.

Podle portálu Platy.cz si pokladní v průměru vydělá mezi 18 342 korun po 36 710 korun. Průměrná mzda v Česku v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 11,3 procenta na 38 275 korun. V hrubém tak zaměstnanci dostávali v průměru o 3893 korun více než před rokem. Spotřebitelské ceny v srpnu meziročně vzrostly o 4,1 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám