Hlavní obsah

Akcie na pražské burze ztratily letos už 330 miliard korun

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražská burza v úterý opět zažila dramatický den. Úterní začátek obchodování byl jako po celém světě poznamenán silným propadem. V průběhu dne se však situace stabilizovala a druhý dech stejně jako celý svět burza nabrala po snížení úrokových sazeb Americké centrální banky (Fed). Přesto však hlavní index PX uzavřel obchodování slabší o 1,74 procenta.

Článek

Letos tak akcie na pražské burze ztratily přes 19 procent. V tržním vyjádření poklesla hodnota podniků obchodovaných na burze od konce loňského roku o zhruba 330 miliard korun, uvedla ČTK.

"Dnešní obchodní seance byla plná zajímavých zvratů. Hlubokým propadem bylo předurčeno hned otevření, kdy nejlepší kotace jednotlivých titulů byly nastaveny o několik procent níže,“ komentoval situaci Martin Sležek ze společnosti Cyrrus.

Nejvíc ztrácely například akcie AAA Auto (uzavřely o 6,25 procenta slabší), Zentivy (ztráta téměř sedmi procent) či ČEZu (přes dvě a půl procenta slabší po uzavření).

"Odpolední obchodování silně ovlivnily dvě zprávy z Ameriky, a to zveřejnění výsledků Bank of Amerika, která oznámila meziroční 95procentní snížení zisku. Další pak bylo překvapivé snížení úrokových sazeb Centrální americké banky o 0,75 procenta. To trhům vlilo novou krev do žil, a nejen české tituly výrazně mazaly své ztráty,“ dodal Sležek.

Tento vývoj však neměl dlouhého trvání a následně došlo k uklidnění a realizacím rychlých zisků. Nicméně tento krok FEDu pomohl trhům alespoň trochu se uklidnit a minimálně přispěl k zastavení dalšího propadu.

Pražská burza uzavřela obchodvání o 1,74 procenta slabší, přičemž hlavní index PX zaznamenal 1489 bodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám