Hlavní obsah

Akciové trhy se dál propadají

Právo, Novinky, DPA, BBC, Martin Procházka, Jan Holý, Alex Švamberk, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Propad akciových trhů v úterý dále pokračuje. Burza v Sydney se propadla o 7,8 procenta, což je největší pokles od října 1997. Asijské burzy otvírají jako první a posléze jde propad po celém světě dál přes Evropu až do Ameriky. Výjimkou není ani Pražská burza, jejíž index PX se v 9:40 propadl o více než pět procent. Po poledni začaly burzy chytat druhý dech a situace se začala stabilizovat.

Článek

Ještě hlubší propad zažila burza v Bombaji. Když hlavní index poklesl během několika minut o 9,75 procenta, obchodování se automaticky na hodinu přerušilo.

Očekává se, že v úterý zažije největší propad americký trh s akciemi. Australská burza se propadá nepřetržitě už dvanáct dní, což se nestalo už 25 let. Oproti špičce z 1. prosince poklesla o 20 procent.

Pražská burza také prudce oslabila

Rekordní propad si do statistiky zapíše úterní otevření pražské burzy. Ta se v 9:40 propadla o více než pět procent, což je jeden z nejhorších výsledků za několik let. Index PX byl po desáté ranní pod hodnotou 1460 bodu.

Mohutné propady zažily i velké asijské burzy. Hlavní index tokijské burzy Nikkei se propadal okamžitě po otevření o 1,5 procenta a v propadu dále pokračoval. Poprvé od roku 2005 poklesl pod úroveň 13 000 bodů, když propad dosáhl 4,41 procenta. Tento rok Nikkei poklesl už o 13 procent.

:. Japonec sleduje propad na burze.foto: Reuters/Kiyoshi Ota

Podle japonského ministra hospodářství a finanční politiky Hirokiho Oty vláda trh s akciemi pečlivě sleduje, ale neplánuje zatím žádnou akci. "Akciové trhy na celém světě padají a je to způsobené děním v USA,“ uvedl Ota a dodal: "Je obtížné, aby nyní Japonsko podnikalo nějaký krok samo. Bude spolupracovat globálně.“

Japonská centrální banka oznámila, že míní udržet úrokové sazby na stávající úrovni.

Propady burz v Asii

Propad zažila i šanghajská, tchajwanská, korejská, indonéská a singapurská burza, stejně jako akciové trhy v Thajsku a na Filipínách.

Hongkongský index Hang Seng se propadl o dalších 7,7 procenta, což představuje další letošní rekord po pondělním poklesu o 5,5 procenta. Jde o nejhorší jednodenní ztrátu od září 2001. Od začátku roku se propadl o 14 procent. Na pád hongkongského trhu reagovaly akcie v čínské Šanghaji v pondělí poklesem o 5,1 procenta a v úterý o 3,44 procenta. Od začátku roku se tamní trh propadl už o sedm procent. Korejský index KOSPI poklesl o 5,79 procenta.

Propad už není dán samotnou krizí na trhu hypoték v USA, kterou vyvolaly rizikové hypotéky, jež připravily bankovní domy o desítky miliard dolarů, ale obavami z následné recese, která by mohla zasáhnout světovou ekonomiku.

Zejména pro Filipíny je situace vážná, protože jejich ekonomika je zaměřená na výrobu pro USA a recese ve Spojených státech by tuto chudou zemi silně postihla. Tamní akciový trh je napojen americký.

Silný propad ale zažila i burza v Bombaji, kde hlavní index poklesl o 9,75 procenta, přestože indická ekonomika v poslední době rychle rostla a byla považována za jednoho z tahounů světového hospodářství. Po otevření pokles pokračoval a dosáhl 11 procent.

:. Tchajwanští investoři sledují pokles akcií.foto: ČTK/AP

Ranní pokles na asijských a australském trhu přišel po pondělním propadu na evropských burzách o 5,5 až 7 procent. Přední západoevropský index FTSEurofirst 300 klesl krátce po pondělním poledni o 3,9 procenta na 1305 bodů, nejníže za 18 měsíců. Souhrnný evropský index letos ztratil již asi 13 procent.

Propady v Evropě

Nejvíce v pondělí v Evropě ztrácely akcie bank. Commerzbank AG si odepsala 9,43% poté, co jí konkurenční Deutsche Bank (-6,44%) snížila doporučení. Také firmy z podobného odvětví byly citelně zasaženy, pojišťovna Allianz SE (-8,80%) a Hypo Real AG (-17,27%), finanční společnost zaměřená na financování realitních projektů a investicí do hypoték, uvádí společnost CYRRUS.

„Padáme zpátky do krize víry ve finanční sektor,“ zhodnotil situaci Hugues Rialan z Robeco France.

Výrazně byly postiženy akcie ropných koncernů BP a Total, které klesly přibližně o 4,5 procenta.

„Vypadá to jako vrcholný výprodej,“ řekl analytik Mike Lenhoff z firmy Brewin Dolphin.

Pokles však zažily i latinskoamerické trhy, Brazílie o 6,6 procenta a Mexiko o 5,35 procenta. Burzy v USA byly v pondělí uzavřené kvůli vzpomínce na Martina Luthera Kinga. V úterý se však čekají největší propady.

Americký plán je nedostačující

Investoři se obávají, zda současný plán amerického prezidenta Bushe na posílení ekonomiky je postačující. Situaci mají řešit finanční pobídky a daňové úlevy, které by mohly dosáhnout výše až 145 miliard USD, aby se stimulovala spotřeba, která je pro americkou ekonomiku klíčová. Dominique Strauss-Kahn, který stojí v čele mezinárodního měnového fondu, už uvedl, že situace je „vážná“.

Francis Lun z hongkongských Fulbright Securities sdělil, že aktuální propady způsobilo rozčarování z amerického plánu na stimuly, které jsou „příliš malé“ a přicházejí „příliš pozdě“. Podle něj si investoři myslí, že „to nemůže pomoci zotavení ekonomiky“.

Přehled akcií na pražské burze po 11. hodině (v %)

AAA Auto -9,80

ČEZ -4,36

ORCO -4,58

Zentiva -1,35

Komeční banka -2,67

Erste Bank -2,08

Podle analytika Raiffeisenbank Jindřicha Svátka by sestupný trend jednotlivých burz po celém světě mohly zastavit jen pozitivní data z Ameriky. "Nálada je stále negativní, situaci může zlepšit jen pozitivní výsledková zpráva z Ameriky," uzavřel Svátek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám