Hlavní obsah

Akcie ČEZu kvůli pravděpodobnosti speciální daně padají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie české energetické skupiny ČEZ v pondělí klesly o sedm procent. Trh tak reaguje na sílící zprávy o záměru vládní koalice zavést speciální daň z mimořádných zisků pro energetické firmy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Krátce po druhé hodině odpoledne odepisovaly akcie ČEZu na Pražské burze 5,1 procenta, o dvě hodiny později už dokonce sedm procent. Hodnota jedné akcie se tak v 16:00 dostala na 1 016 korun, což byl oproti začátku obchodování propad o 77 korun.

Přitom ještě před necelým měsícem byla hodnota jedné akcie ČEZu 1216 korun. Důvodem vysokého růstu bylo podle analytiků prohlášení premiéra Petra Fialy (ODS) o plánovaném znárodnění elektráren ČEZu.

Pondělní propad akcií je pro změnu odrazem pravděpodobného zdanění zisků společnosti, o kterém vláda hlasitě uvažuje.

„Vzhledem k politické rétorice posledních dnů a týdnů je zavedení speciální daně velmi pravděpodobné. To je samozřejmě pro akcie ČEZu negativní skutečnost,“ uvedl ve své zprávě akciový analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Ekonom: Nová daň rozpočet nespasí

Ekonomika

Výjimečným zdaněním energetických firem by Fialův kabinet získal miliardy do rozpočtu navíc, které by mohl použít na pomoc lidem zasaženým vysokými cenami energií.

Konkrétní podoba speciální daně ale ještě není známá. Vláda zatím jen počítá s tím, že energetické firmy se podělí o své mimořádné zisky.

Ve hře je i možnost, že stát nějakým způsobem firmy přiměje k tomu, aby mu platily dobrovolně.

„Podle jedné z variant by mohla být daň ve výši 40 až 60 procent z mimořádných zisků. Ty by se počítaly nad průměrem zisků za posledních pět let,” uvedl Trampota.

„Státní rozpočet by to posílilo o 14 až 27 miliard korun. Podle našeho odhadu by se mělo jednat o společnosti vyrábějící elektřinu. Nemělo by to zahrnovat například distribuci,“ dodal Trampota.

Fiala: Plán restrukturalizace ČEZ by měl být hotový do poloviny roku 2023

Ekonomika

Odchod z Turecka

ČEZ mimo jiné v pátek oznámil, že zahájil svůj odchod z Turecka. Prodá tam svůj padesátiprocentní podíl ve společnosti Akcez. Na akcie ČEZu by to ale vliv mít nemělo.

„Turecká aktiva se ČEZ snaží prodat již nějakou dobu. V hospodaření ČEZu nebyl jejich příspěvek vidět. Předpokládáme, že prodej zmíněných aktiv nebude mít vliv na cenu akcií. Tím hlavním hybatelem bude situace kolem speciální daně,“ zakončil Trampota.

Reklama

Výběr článků

Načítám