Hlavní obsah

Akcie Českých radiokomunikací po odchodu TDC rychle zpevnily

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Velkým přírůstkem kursu na pražské burze se v pátek mohly pochlubit akcie Českých radiokomunikací, které zpevnily o 3,56 procenta na 325,50 Kč, což je nové dlouhodobé maximum. Investoři reagovali na zprávu, že dánská telekomunikační společnost TDC opustila tuto druhou největší telekomunikační firmu v ČR.

Článek

Svůj 25procentní podíl prodala v konsorciu Bivideon svému partnerovi Deutsche Bank. TDC ale bude nadále rozvíjet firmu Contactel. TDC na jaře od ČRa odkoupila druhou polovinu ve společnosti Contactel, která nyní Radiokomunikacím konkuruje v telekomunikačních a internetových službách. Bivideon má v Radiokomunikacích 72 procent akcií a samotné Radiokomunikace pak 39,2 procenta v dceřiném mobilním operátorovi T-Mobile.

Příznivější situaci na velkých akciových trzích využily i ostatní přední české emise s výjimkou Unipetrolu a posílily. Dařilo se akciím Philip Morris a oběma bankovním emisím, zpevnil i ČEZ, a to o 1,04 procenta na 140,69 Kč. Unipetrol opět oslabil, jeho akcie ztratily 0,59 procenta a uzavřely na 58,74 Kč.

Podle Milana Ježka z makléřské firmy Cyrrus přetrvává nejistota kolem ocenění závazků této firmy. Podle něj ale tyto závazky cenu akcií při privatizaci nemusí nutně tlačit dolů. Ježek uvažuje o vnitřní hodnotě akcie Unipetrolu v rozmezí 90 až 130 Kč a ceně odkupu těchto akcií za 80 až 100 Kč a domnívá se, že současná cena je velkou příležitostí pro nákup.

Investoři však byli zatím ovlivněni spíše váháním zájemců o privatizaci petrochemického holdingu. Polská společnost PKN Orlen chce jednat s maďarským konkurentem MOL a českou společností Agrofert a váhá, zda předloží nabídku na nákup Unipetrolu sama anebo s partnery. Index PX 50 vzrostl o 1,04 procenta na 640,5 bodu.

Pozor na letáky

Komise pro cenné papíry v pátek varovala majitele cenných papírů z I. a II. vlny kupónové privatizace, aby pečlivě vážili nabídky na odkup na letácích, které se objevují v mnoha českých městech a obcích. Nabízené ceny bývají zpravidla velmi nevýhodné a často o více než polovinu nižší, než za jakou lze akcie a podílové listy skutečně prodat. Komise zvlášť varuje před odkupem, který je naplánován na neděli 23. listopadu do obcí Postoloplaty, Roudnice nad Labem, Louny a Libochovice. Pokud na tuto nabídku akcionáři přistoupí, mohou přijít o více než 9600 korun na jednu kupónovou knížku, uvedla mluvčí KCP Radka Procházková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám