Hlavní obsah

Airbus získal na aerosalónu dvakrát více zakázek než Boeing

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Evropský výrobce letadel Airbus získal tento týden na aerosalónu ve Farnborough u Londýna zakázky v téměř dvojnásobné hodnotě než jeho americký konkurent Boeing. Uvedla to ve čtvrtek agentura AP.

Foto: Kieran Doherty, Reuters

Návštěvníci mezinárodního aerosalónu ve Farnborough sledují přistání letounu Airbus A380.

Článek

Airbus oznámil, že za čtyři obchodní dny leteckého veletrhu přijal potvrzené a předběžné zakázky na 496 letounů v hodnotě 75 miliard dolarů (zhruba 1,5 biliónu korun). Boeing získal objednávky na 201 letadel za celkem 40 miliard dolarů

"Zakázky a přísliby objednávek, které jsme ve Farnborough získali na stroje řad A330neo a A320neo, znamenají jednoznačně přesvědčivé přijetí těchto nákladově nejefektivnějších letadel," řekl provozní ředitel Airbusu John Leahy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Airbus do aerosalónu v zakázkách za Boeingem od počátku roku výrazně zaostával. Boeing si do 8. července zajistil čisté zakázky na 649 letadel, zatímco Airbus jich dostal do konce června v čistém vyjádření, tedy po odečtení zrušených objednávek, jen 290.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Boeing 787 na přehlídce ve Farnborough

Airbus hned na počátku obchodní části aerosalonu představil vylepšený klíčový letoun na delší vzdálenosti A330, který konkuruje stroji 787 Dreamliner od Boeingu. Podle Airbusu je s ním co do úspor paliva srovnatelný, zároveň je ale podstatně levnější. Boeing na to namítá, že na rozdíl od jeho zbrusu nového dreamlineru jde u A330neo jen o modernizaci starého typu stroje.

Vedle nové verze A330 se pozornost zákazníků soustředila na menší stroje řady A320neo. Ty Airbus vybavil nabídkou nových motorů a lepší aerodynamikou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám