Hlavní obsah

Air France by mohla propustit dalších až 5000 zaměstnanců

– Paříž

Letecká společnost Air France by v případě, že přistoupí k druhé fázi svého plánu na snížení nákladů, mohla zrušit dalších až 5000 pracovních míst, napsala agentura Reuters, která se odvolává na zdroje z odborů. Firma již dříve oznámila, že plánuje propustit asi 2900 zaměstnanců. V Air France pracovalo ke konci loňského roku téměř 64 tisíc lidí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vedení aerolinek se nepodařilo dohodnout se s piloty na prodloužení pracovní doby za stejný plat a firma vzápětí přišla s mnohem přísnějšími návrhy. Jejich součástí je i zrušení asi 2900 pracovních míst. To vyvolalo násilné protesty mezi zaměstnanci.

Podle zdrojů z odborů jsou ale představené úspory jen první fází náhradního plánu. "Pokud se posuneme do druhé fáze plánu, bude muset přímo odejít dalších 5000 zaměstnanců," uvedl zdroj. V pondělí Air France oznámila, že sníží počet dálkových linek o deset procent, počet letadel ve flotile se má snížit o 14 na 93.

Každé letadlo, které bude vyřazeno z provozu, znamená podle zdrojů z odborů zrušení pracovních míst pro 100 stewardů, 50 pilotů a 200 zaměstnanců pozemního personálu. Celkově by tak mohlo podle zdroje z firmy odejít až 8000 zaměstnanců.

Mluvčí Air France se ke zprávě odmítla vyjádřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám