Hlavní obsah

Africká mobilní měna se rozšiřuje i do Evropy

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní platební systém, který přinesl revoluci do bankovnictví a byznysu v subsaharské Africe, začíná fungovat i v Evropě. Cílí hlavně na lidi, kteří nemají účet, a tudíž ani platební kartu, mají ale mobilní telefon.

Foto: Profimedia.cz

Placení přes mobilní telefon je výrazně rozšířené v Keni.

Článek

Operátor Vodafone v pondělí v Rumunsku spustil mobilní platební systém M-Pesa.  Jde o první pokus rozšířit v Africe mimořádně populární mobilní měnu (ve svahilštině znamená M-Pesa mobilní peníze) na další trhy. Pro celou Evropu si proto operátor zřídil licenci na provozování finančních služeb s elektronickými penězi.

Píše o tom britský ekonomický deník Financial Times.

M-Pesa se v Africe tak rozšířilo, že funguje jako virtuální měna, díky níž mohou bezpečně platit lidé, kteří nemají snadný přístup k bankovním službám. Pomocí textové zprávy je možné zaplatit za letenky, školné nebo jen rybu na tržišti.

Chystáme se do pár zemí, ale v horizontu zhruba roku to zřejmě nebude žádná v západní Evropě
zástupce Vodafonu

V zemích, jako je Keňa, se přes mobilní bankovnictví realizuje až třetina veškerých transakcí v ekonomice. Lidé dávají příkaz svému operátorovi, aby převedl určitou sumu za zakoupení zboží, oni sami ji zaplatí v rámci předplacené karty.

Mobil mají, účet ne

Služba v Rumunsku cílí na odhadem sedm miliónů Rumunů (zhruba třetina populace), kteří platí hlavně hotově.

„Většina lidí v Rumunsku má alespoň jeden mobil, ale víc než třetina populace nemá účet,“ vysvětlil ředitel Vodafonu pro oblast mobilních peněz Michael Joseph.

Rozšiřovat služby hodlá zatím hlavně v regionu východní Evropy. “Chystáme se do pár zemí, ale v horizontu zhruba roku to zřejmě nebude žádná v západní Evropě,“ prohlásil. Potenciálně by ale podle něj mohly být vhodným trhem země s velkou populací přistěhovalců, jako například Itálie.

Není to bitcoin

Na mobilní platformě se bude v Rumunsku nabízet spoření, půjčky a pojištění, jako to funguje v Africe a v poslední době také v Indii.

Rozšíření do Evropy přichází uprostřed kontroverzí kolem digitálních měn, jako je bitcoin. M-Pesa ale není virtuální měnou, spíš jen způsobem, jak přesouvat skutečné peníze z mobilních účtů, píše list.

Například Rumuni budou moci mobilem platit od jednoho nového lei (cca 6 korun) až po 30 000 lei (180 tisíc korun) denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám