Hlavní obsah

Aerolinky easyJet hlásí zvýšení zisku o více než čtvrtinu

Londýn

Britským nízkonákladovým aerolinkám easyJet vzrostl v loňském fiskálním roce, končícím 30. září, zisk před zdaněním o 28 procent na 317 miliónů liber (asi deset miliard korun). K růstu pomohla hlavně vysoká poptávka v létě. Uvedl to server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Letoun společnosti easyJet

Článek

Příjmy za rok do konce září stouply o 11,6 procenta na 3,85 miliardy liber. Počet přepravených cestujících se zvýšil o 7,1 procenta na 58,4 miliónu a obsazenost letadel vzrostla o 1,4 procentního bodu na 88,7 procenta.

Aerolinky jsou největším přepravcem na londýnském letišti Gatwick. Firma uvedla, že hospodaření podpořil vysoký zájem o lety z Británie do Malagy a Alicante ve Španělsku a Faro v Portugalsku během letní sezony. V letošním roce easyJet plánuje nové lety mezi Londýnem, Manchesterem a Moskvou.

Silný výkon easyJetu, čtrvtých největších aerolinek v Evropě, kontrastuje s problémy většiny leteckého sektoru, kde mnoho společností ohrožují vysoké náklady na pohonné hmoty, slabá důvěra spotřebitelů a krize v eurozóně.

Na počátku tohoto měsíce španělská letecká společnost Iberia oznámila, že propustí téměř čtvrtinu zaměstnanců. Německá Lufthansa již propustila stovky zaměstnanců a nyní hodlá posílit svůj program snižování nákladů. Své operace pak letos zastavily španělské aerolinky Spanair či maďarský Malév, připomněla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám