Hlavní obsah

Aeroflot se propadl do ztráty - i kvůli krizi na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská letecká společnost Aeroflot se v letošním prvním pololetí propadla do ztráty, oznámil státem ovládaný podnik. Výsledky ovlivnily mimořádné náklady a zpomalení ekonomiky Ruska, které se kvůli ukrajinské krizi stalo terčem západních sankcí.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti Aeroflot na Letišti Václava Havla v Praze

Článek

Čistá ztráta za prvních šest měsíců roku činila 1,9 miliardy rublů (1,1 miliardy korun). Před rokem firma vydělala 45 miliónů rublů.

"Pomalejší hospodářský růst v Rusku v kombinaci s výraznými jednorázovými faktory měly v první polovině letošního roku negativní vliv na finanční výsledky skupiny," uvedl v prohlášení na webu firmy Šamil Kurmašov z vedení Aeroflotu.

Kvůli sankcím v srpnu přerušila provoz nízkonákladová dceřiná společnost Aeroflotu Dobroljot. Ta vznikla hlavně kvůli letům z Ruska na anektovaný Krym. Aeroflot před několika dny oznámil, že založí novou dceřinou firmu, která Dobroljot nahradí.

Západ uvalil sankce na Rusko kvůli ruské anexi ukrajinského Krymu a údajné ruské podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny. Moskva toto obvinění popírá. V odvetě za sankce západních zemí zakázala dovoz vybraných potravinářských produktů z EU, USA, Austrálie, Kanady a Norska. [celá zpráva]

Sankce dopadly i na banky

Mírný pokles zisku ve čtvrtek oznámila také největší ruská banka Sberbank, která se spolu s dalšími čtyřmi ruskými bankami stala terčem západních protiruských sankcí v souvislosti s ukrajinskou krizí. Sberbank působí mimo jiné i na českém trhu, kde funguje dál jako předtím.

Ruská ekonomika vykázala v červnu a v červenci, dva měsíce po sobě, meziroční pokles. Podle agentury Reuters to posílilo obavy, že země kvůli negativním dopadům ukrajinské krize míří do hospodářské recese.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám