Hlavní obsah

Adidas se díky růstu tržeb vrátil do zisku

Novinky, ČTK, bož

Čistý zisk německého výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas činil ve druhém čtvrtletí 387 milionů eur (9,8 miliardy korun) po ztrátě 243 milionů eur (6,18 miliardy korun) ve stejném období loni. Zpět do zisku pomohla firmě obnova poptávky, která zvýšila tržby. Společnost zároveň ve čtvrtečním sdělení zlepšila výhled na celý letošní rok.

Foto: Claro Cortes IV, Reuters

Velké zastoupení na OH v Pekingu bude mít také značka Adidas, která mimo jiné obléká i české sportovce.

Článek

Tržby se zvýšily o více než 50 procent na 5,1 miliardy eur (129,67 miliardy korun). S výjimkou Číny byly prodeje vyšší ve všech regionech. V Číně tržby bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů klesly o 16 procent.

Přispěl k tomu částečně bojkot západních značek kvůli bavlně z Ujgurské autonomní oblasti, kde podle kritiků dochází k perzekuci muslimských Ujgurů a jejich zneužívání na nucenou práci.

Kromě toho se trh v Číně již loni v tomto čtvrtletí zotavoval z pandemie.

Zara stáhla kritiku nucené práce v čínských táborech pro Ujgury

Zahraniční

Za celý letošní rok očekává Adidas zvýšení tržeb bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů o 20 procent, předtím uváděl, že čeká růst o 17 až 19 procent.

Čistý zisk má činit 1,4 až 1,5 miliardy eur proti původně očekávaným 1,25 až 1,45 miliardy eur, napsaly agentury DPA a Reuters.

Firma působí pod názvem Adidas od roku 1949, jde o zkratku jména zakladatele Adolfa „Adiho” Dasslera. Adolf firmu původně zakládal v roce 1924 s bratrem Rudolfem.

Poté, co se sourozenci rozešli, založil Rudolf vlastní firmu, která později vešla ve známost pod jménem Puma.

Reklama

Výběr článků

Načítám