Hlavní obsah

300 tun drůbeže. Likvidace velkochovu u Chocně začne ve čtvrtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litomyšl

Velkochov drůbeže v Kosoříně u Chocně na Orlickoústecku, kde se objevila ptačí chřipka, začne speciální firma ve spolupráci s hasiči likvidovat ve čtvrtek dopoledne. Usmrceno bude celkem 73 tisíc kusů drůbeže ze všech deseti hal.

Ptačí chřipka zasáhla chov drůbeže na OrlickoústeckuVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

 
Článek

Ptačí chřipka byla potvrzena v úterý v jedné z hal společnosti Mach Drůbež.

„Virus je velice agresivní. Proto ta drůbež velice rychle onemocní a hyne. Nezbývá nic jiného, než ji rychle utratit. S tím začneme až ve čtvrtek dopoledne, protože musíme dovézt plyn a výparník, který je k tomu potřeba. Následně budeme uhynulou drůbež odvážet do asanačního podniku Žichlínek, kde bude neškodně odstraněna,“ uvedl v úterý večer ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Zásah provede pohotovostní středisko z Brna ve spolupráci s integrovaným záchranným sborem. Likvidace potrvá asi tři dny, hmotnost drůbeže, které se opatření týká, je asi tři sta tun.

První lední medvěd podlehl ptačí chřipce

Amerika
Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

V těchto halách bude zlikvidováno přes 70 tisíc kusů drůbeže

„Nákaza je v tuto chvíli v jedné hale, nicméně jak jich tam je deset. Bude nutné utratit veškerý chov v areálu, což čítá 73 tisíc kusů drůbeže,“ popsal ředitel Semerád.

Doplnil, že hromadně se onemocnění u drůbeže začalo projevovat v noci na úterý. V jedné z hal uhynuly stovky slepic. Ihned bylo provedeno vyšetření, zda se opravdu jedná o virus ptačí chřipky. Laboratorní výsledky pak předpoklad v úterý kolem půl čtvrté odpoledne potvrdily. Jedná se o vysoce patogenní ptačí chřipku subtypu H5N1.

Kolem ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo, v němž se nachází celkem deset obcí, a desetikilometrové pásmo dozoru. To zasahuje až do Královéhradeckého kraje. V ochranném pásmu bude nutné provést soupis všech kusů drůbeže, a to včetně malochovů, v pásmu dozoru se to pak bude týkat jen komerčních velkochovů.

„Apeluji na všechny chovatele malochovů v okruhu třech i deseti kilometrů, aby, pokud to je možné, plnili a dodržovali všechna opatření. Ideálně, aby drůbež uzavřeli do krytých klecí, protože k přenosu infekce dochází často trusem volně poletujících ptáků,“ dodal Semerád.

Už třináct míst

Virus ptačí chřipky se od počátku roku vyskytl už na třinácti místech, ale dosud to bylo v malochovech nekomerčního charakteru. Zasažené společnosti Mach Drůbež budou ze státního rozpočtu vyplaceny náhrady jak za chov, tak za ušlý zisk.

„Jde kompenzaci za likvidované nosnice, tak budou proplaceny další výdaje, jako jsou ochranné pomůcky nebo cena vlastní likvidace. Také bude kompenzován ušlý zisk, protože chov bude na nějakou dobu přerušen. Musí se dezinfikovat všechny haly, zlikvidovat se musí i veškeré krmivo,“ upozornil ministr zemědělství Marek Výborný (KSU-ČSL).

Poznamenal, že chov se neobnoví dříve než v květnu, neboť bude nutné sehnat velký počet kusů drůbeže. Zdražení například kuřecího by se však lidé obávat neměli. „Zasažena jsou tři procenta chovu v České republice. Proto by to na trh ani na cenu nemělo mít vliv,“ ujistil ministr.

Společnost Mach Drůbež, Litomyšl

Firma podle svého webu drží v současné době pětatřicentní podíl na českém trhu jednodenních kuřat. Kapacita líhní činí 2,5 milionu kuřat týdně, kapacita jejích farem je 2,1 milionu kusů slepic ročně, produkuje na 300 milionů kusů násadových vajec. Dominantní podíl má také na Slovensku a exportuje i do zemí EU. Založena byla v roce 1992 v Litomyšli, kde sídlí v historickém Hraběnčině dvoře, budově z roku 1660. V Kosoříně je jedno z jejích středisek.

Ptačí chřipka podruhé

V Kosoříně se ptačí chřipka vyskytla už v roce 2007. „Tehdy byly kontaktovány i privátní chovy, dokonce bylo likvidováno exotické ptactvo. To tentokrát nehrozí,“ ujistil hejtman Martin Netolický (SOCDEM).

Není podle něho ani nutné svolávat bezpečnostní radu kraje. To by hrozilo až v případě nekontrolovatelného šíření nákazy.

„Prosím však všechny chovatele, aby velmi detailně sledovali svůj chov bez ohledu na velikost a v případě čehokoliv nestandardního ihned kontaktovali veterinární správu,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že veškeré aktuální informace k výskytu ptačí chřipky na území České republiky je možné najít na webu Státní veterinární správy ČR, ale také na webu Pardubického kraje.

Ptačí chřipka ve velkém chovu na Pardubicku. Na místo vyrazil ministr

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám