Hlavní obsah

Zveřejnění odměn Nagyové nebylo trestným činem, potvrdil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražský městský soud definitivně osvobodil bývalého ředitele civilní rozvědky Karla Randáka a bývalou zaměstnankyni Úřadu vlády Lenku Pikorovou. Byli obžalováni kvůli zveřejnění výplatních pásek bývalé šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nečasové (dříve Nagyové). Soud odmítl odvolání státního zástupce proti předchozímu zprošťujícímu rozsudku.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ředitel rozvědky Karel Randák.

Článek

Zveřejnění výplatnic nemohlo být podle názoru soudu trestným činem, neboť nedošlo k odhalení ničeho podstatného a nemohlo nikoho poškodit. Kromě toho nebylo podle soudu ani prokázáno, že by za tím stáli oba obžalovaní.

Randák rozsudek přivítal. „Plně se s tím názorem soudu  ztotožňuji, nemám, co bych dodal,” řekl novinářům. Pikorová se soudního líčení neúčastnila.

Statisícové odměny pro Nagyovou

Pikorová měla podle žaloby v roce 2011 vzít dvě výplatní pásky Nagyové, předat je Randákovi a ten je měl posléze poskytnout médiím. Podle žaloby zveřejněním odměn poškodili pověst Nagyové. Randákovi a Pikorové hrozilo až pět let vězení.

Po zveřejnění výplatních pásek vyšlo najevo, že Nagyová brala jako vrchní ředitelka sekce kabinetu předsedy vlády základní plat kolem 30 tisíc korun, ale mzda se jí díky odměnám a příspěvkům několikanásobně zvýšila.

Například jeden měsíc měla prý na výplatní pásce celkem 273 tisíc korun hrubého, tedy zhruba 190 tisíc korun čistého.

Reklama

Výběr článků

Načítám