Hlavní obsah

Zůstane 14 volebních obvodů, limit pro koalice je dál nejistý

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro říjnové sněmovní volby by se neměl měnit počet krajů a měly by proběhnout ve 14 volebních obvodech, jako se konaly dosud. Shodli se na tom předsedové obou parlamentních komor Radek Vondráček (ANO) a Miloš Vystrčil (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Podle Vondráčka by byly volby v Česku jako v jednom volebním obvodu nejspravedlivější, ale protože tuto variantu Senát odmítá, dál se o ní jednat nebude.

Naopak nejisté jsou vstupní klauzule pro koalice. Podle obou politiků by měly být vyšší, než je pět procent pro jednotlivé strany. O čísle se bude podle Vystrčila ještě jednat. Nejčastěji se zmiňuje 7 procent pro dvoučlennou a 9 pro vícečlennou koalici. Do voleb se zatím chystá dvojblok Pirátů se Starosty a trojkoalice ODS, lidovců a TOP 09.

Korespondenční nejspíš nebude

Podle Vondráčka je reálné schválit nová pravidla v květnu. Dolní komora začne projednávat na mimořádné schůzi příští čtvrtek nejdřív lidoveckou předlohu, která je ve Sněmovně už od roku 2019, a pak ji spojí s debatou o vládním návrhu.

Jaká budou nová volební pravidla? Vláda schválila dva návrhy

Domácí

„Jsme ochotni zkrátit lhůty mezi čteními, abychom za jeden a půl měsíce mohli zákon poslat do Senátu,“ řekl šéf Sněmovny.

Připustil, že ve Sněmovně by někteří poslanci mohli přijít i s jinými návrhy, což by ale mohlo zhatit dohodu parlamentních stran. Takovým návrhem by mohl být i požadavek některých stran umožnit korespondenční hlasování. „Pokud Sněmovna nechce, abychom novelu zákona komplikovali dalšími návrhy, tak to neotevřeme,“ prohlásil Vystrčil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám