Hlavní obsah

Zrušte kolonku pohlaví, žádá petice studentů Karlovy univerzity

Zrušit kolonku pohlaví u studentů, umožnit studentům si vybírat jména dle svého uvážení a informovat vyučující, jakými zájmeny a jakým gramatickým rodem je mají oslovovat. To jsou tři hlavní body petice sepsané studenty Univerzity Karlovy. Jejím cílem je změnit elektronický index a s ním spojené databáze pro celou univerzitu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Po vzoru svých kolegů na amerických a britských univerzitách připojilo zatím pět set studentů svůj podpis pod internetovou petici s odůvodněním, aby se všichni cítili o něco více vítáni. V samotném textu petice pak používají inkluzivní slovník, vyznačující se tím, že se za hvězdičkou (*) píší možné gramatické varianty.

Státnice na zavřených pražských VŠ? Není problém, hlásí univerzity

Věda a školy

„Prvním z údajů by bylo pole se studentem*studentkou upřednostňovanými zájmeny a rodem oslovení (ženským/mužským/neutrálním). Druhým polem by potom bylo ‚zobrazované jméno‘, jež by se mohlo lišit od legálního,“ stojí v petici. Ta upozorňuje, že na fakultách je mnoho studentů, kteří používají jiné jméno, než jaké mají oficiálně zapsané.

Vyučující by v systému viděl obě jména. „Navrhované úpravy by přispěly k tomu, aby vyučující oslovovali*y studenty*studentky tak, jak studenti*studentky preferují. Studenti*studentky by se tak mohli*y vyhnout mnoha nepříjemným situacím, kdy musí opravovat své vyučující. Tyto situace bývají o to méně příjemné, že v případě vyučujících se jedná o pozice studentovi*studentkám nadřazené,“ vysvětluje petice.

Proč ženy žijí déle než muži

Zdraví

Kolonku pohlaví ve studentském profilu považují petenti za zbytečnou. „Pokud by toto pole mělo zůstat součástí profilu z důvodů identifikace, myslíme si, že by mělo být i nadále pouze neveřejné. Riziko ve zveřejnění spatřujeme například v jednoznačném rozpoznání studentů*studentek, u kterých se jejich upřednostňované oslovování neshoduje s pohlavím uvedeným na občanském průkazu,“ stojí v textu.

Oficiální žádost zatím nedorazila

Univerzita Karlova o iniciativě a petici kolujících po sociálních sítích ví, případné debatě se nebrání. „Vedení UK oficiálně žádnou žádost od studentů neobdrželo, ale je případně připraveno vzít náměty obsažené v petici k diskusi. Pokud budou relevantní a ku prospěchu věci, bude se jimi seriózně zabývat,“ sdělil Právu mluvčí univerzity Václav Hájek.

Možnost volby pohlaví i upřednostňovaných zájmen se v anglosaském světě prosazuje stále více. Začátkem roku například Newyorská univerzita umožnila studentům informovat vyučující, jak je oslovovat a jaká zájmena mají používat, podobně jako čtyřicítka dalších.

Japonské aerolinky začnou používat genderově neutrální oslovení cestujících

Cestování

Australská Western Sydney University zase studentům doporučila používat inkluzivní slovník, vyhnout se slovům jako manžel či manželka a používat místo toho výraz partner.

BBC například v roce 2015 informovala, že z 10 tisíc studentů Fakulty umění a věd na Harvardově univerzitě možnosti uložit v systému preferovaná zájmena využila asi polovina, z toho jen 50 lidí si zvolilo jiné zájmeno než „on“ a „ona“.

Anketa

Souhlasíte s návrhem zrušit kolonku pohlaví ve formulářích?
Ano
6,6 %
Ne
85,2 %
Je mi to jedno
8,2 %
Celkem hlasovalo 12861 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám