Hlavní obsah

Japonské aerolinky začnou používat genderově neutrální oslovení cestujících

Novinky, Michael Švarc

Cestující Japan Airlines od října na palubách letadel už žádné „Dámy a pánové” neuslyší. Dopravce se rozhodl začít používat genderově neutrální fráze, jako například dobré ráno či dobrý večer, aby se oslovení nezakládalo pouze na dvou tradičních pohlavích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Server Independent uvádí, že aerolinky se k genderově neutrálním oslovením přikloní také u oznámení přímo na letištích. Mluvčí pro agenturu AFP uvedl, že se fráze založené na dvou typech pohlaví vypustí, aby se mohla užívat oslovení, která zahrnou širší spektrum. V japonštině jsou oslovení neutrální už nyní, jde tak především o další jazyky.

Japan Airlines jsou první japonskou společností, která se k takovému kroku odhodlala. Není však první na světě. Neutrální oslovení používají například australské aerolinky Qantas, Air Canada či americké United. Pozdravy jsou nyní míněny obecně, aniž by bylo potřeba specifikovat konkrétní pohlaví.

Neutrální oslovení se ovšem nemá týkat pouze osob s nebinární identitou, tedy těch, které nezapadají do tradičního vnímání muž a žena. Jde o hnutí, které si klade za cíl vyhnout se diskriminaci na základě pohlaví, sociálních struktur, genderových rolí a podobně. Mnohde po světě se proto začalo užívat například širší spektrum symbolů na semaforech nebo unisex toalety.

S covidem ani o krok dál. Italské aerolinky chystají lety jen pro otestované

Cestování

Anketa

Souhlasíte s neutrálním oslovením cestujících?
Ano
3,3 %
Ne, mělo by zůstat tradiční
91,1 %
Je mi to jedno
5,6 %
Celkem hlasovalo 11997 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám