Hlavní obsah

Zrušit veto při rozhodování EU? Česko je zdrženlivé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika neočekává podstatné změny v rozhodování Evropské unie, V reakci na vyjádření německého kancléře Olafa Scholze, že Unie musí skoncovat s právem veta ve společné zahraniční a bezpečnostní politice, to v pondělí Právu sdělili vysoce postavení čeští politici.

Foto: Daniel Drake, Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) při jednání FAC v Bruselu.

Článek

„Z diskusí mezi jednotlivými členskými státy jasně vyplývá, že žádné zásadní změny způsobu rozhodování vyžadující změny smluv nemají šanci projít. České předsednictví zahajuje konzultace mezi členskými státy, aby se ukázalo, zda a případně jaké změny v rámci platných smluv podporují či odmítají. Česká republika se ke změnám staví spíše rezervovaně,“ vyjádřil se pro Právo premiér Petr ­Fiala (ODS).

Poslední krize ukázaly, že členské státy jsou schopné se v zásadních věcech dohodnout, i když to trvá trochu déle
Petr Fiala

Lipavský nechce plýtvat silami

„Poslední krize ukázaly, že členské státy jsou schopné se v zásadních věcech dohodnout, i když to trvá trochu déle. Dohoda je pak pevnější a všemi respektována, což by se při většinovém hlasování nestalo,“ řekl.

Podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti), jehož strana je zavedení hlasování kvalifikovanou většinou nakloněna, není možné v brzké době změnu prosadit.

„Představujeme si Evropu propojenou a společnou a k tomu patří i silná zahraniční a bezpečnostní politika. Ale jedna věc je vést o tom diskusi a druhá mít na tom reálnou politickou shodu,“ řekl.

Česká ekonomika příští rok poroste pomaleji, odhaduje Evropská komise

Ekonomika

„Je tady celá řada členských států, které na tuto diskusi nechtějí přistoupit. A nejsou to jen ti obvyklí podezřelí, ale i ty státy, které běžně nezaznívají jako ‚ti blokátoři‘,“ přiblížil.

Připustil, že debata by se o problematice vést měla. Podle něj se o ni zasloužil zejména ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN), který neformálně oslovil své kolegy v EU a nyní hledají různé varianty hlasování kvalifikovanou většinou.

Sám však v tomto směru plýtvat silami nehodlá. „Snažím se věnovat se otázkám, které mají reálnější šanci, že se v nich někam posuneme, typicky Ukrajina a rozšiřovací proces na Balkánu,“ dodal.

Scholz: Sobecké blokády v EU musí skončit
EU musí podle německého kancléře Olafa Scholze skoncovat s právem veta jednotlivých členských států, zejména při rozhodování o společné zahraniční a bezpečnostní politice. Scholz to napsal v komentáři pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Odůvodnil to potřebou zachování silné pozice EU ve světě a ruskou agresí proti Ukrajině. Ocenil sice, že Unie dosud reagovala na „neoimperialismus“ ruského prezidenta Vladimira Putina „s nevídanou rozhodností a svorností“, ale dodal, že pouze u toho se nelze zastavit.
„Pro mne to znamená konec se sobeckými blokádami evropských usnesení ze strany jednotlivých členských států. Konec se samostatnými národními postupy, které škodí Evropě. Národní veta, například v zahraniční politice, si už nemůžeme dovolit, pokud chceme, abychom byli ve světě soupeřících velmocí nadále slyšet,“ napsal.

Reklama

Výběr článků

Načítám