Hlavní obsah

Česká ekonomika příští rok poroste pomaleji, odhaduje Evropská komise

Česká ekonomika v příštím roce vzroste o dvě procenta, což je proti jarnímu odhadu o sedm desetin procentního bodu nižší tempo. Naproti tomu letos by měl být růst hospodářství ve srovnání s původním předpokladem o čtyři desetiny bodu vyšší a měl by dosáhnout 2,3 procenta. Ve své letní makroekonomické předpovědi to ve čtvrtek uvedla Evropská komise (EK).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průměrná míra inflace by podle komise měla v Česku letos dosáhnout 13,9 procenta a být po trojici pobaltských zemí nejvyšší v celé sedmadvacítce. Na příští rok odhaduje unijní exekutiva v České republice pokles inflace na 5,8 procenta.

Za zvýšením letošního růstu je podle komise především výkon českého hospodářství v prvním čtvrtletí roku, kdy nedostatek některých surovin ovlivnil českou průmyslově založenou ekonomiku méně, než se čekalo.

Výkonu hospodářství pomohl postpandemický příliv nových investic a posílení exportu. Ve druhém čtvrtletí se ale už začaly projevovat dopady ruské invaze na Ukrajinu, zejména růst cen a pokles reálných příjmů, které omezují hospodářskou aktivitu. S těmito důvody souvisí i snížení odhadu tempa růstu české ekonomiky na příští rok.

Zdražování nezastavuje. Inflace už je na 17,2 procenta

Ekonomika

Zpomalí i ekonomika EU

EK rovněž předpovídá výrazně pomalejší růst ekonomiky Evropské unie. HDP má v příštím roce vzrůst o 1,5 procenta místo 2,3 procenta, jak komise očekávala v květnové předpovědi.

Komise zároveň výrazně zvýšila odhadovanou míru inflace, kterou letos v EU v průměru očekává na rekordních 8,3 procenta. Minulý odhad počítal s hodnotou 6,8 procenta.

Podle unijní exekutivy by se nic nemělo změnit na letošním růstu unijní ekonomiky, který dosáhne 2,7 procenta – i díky pozitivním dopadům silného loňského oživení a relativně nízké nezaměstnanosti. Naproti tom v příštím roce se do sníženého růstu patrně promítne očekávaný zimní nedostatek energií a snížená kupní síla domácností.

Ekonomika EU v prvním čtvrtletí vzrostla více, než se čekalo

Ekonomika

"Nevyprovokovaná ruská invaze na Ukrajinu nadále způsobuje otřesy v globální ekonomice. Moskva svými akcemi přerušuje dodávky energií a obilovin, tlačí vzhůru ceny a oslabuje důvěru," prohlásil eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni.

Komise upozornila, že skutečná hodnota růstu se může od jejího odhadu lišit zejména v závislosti na vývoji války, objemu dodávek a výše cen energií.

Reklama

Výběr článků

Načítám