Hlavní obsah

Zrušit roušky byla chyba, shodl se Kalousek se Zaorálkem

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že se situace kolem šíření nákazy koronavirem nevyvíjí dobře, se shodli představitelé koalice i opozice. Šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek na Primě v pořadu Partie vehementně vyzýval vládu, aby kvůli rostoucím počtům nakažených obnovila Ústřední krizový štáb. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) jeho strana o to usiluje a premiéra Andreje Babiše (ANO) nakonec přemluví.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„My prosazujeme s ministrem vnitra Hamáčkem tvrdší přístup. Podle nás by měl zasedat celý krizový štáb,“ uvedl Zaorálek, který připustil, že byla chyba, když premiér v druhé půli srpna zrušil avizovaná plošná opatření nosit roušky.

„Chápu pana premiéra. I já jsem mluvil s důchodci, kteří říkali, jak je roušky otravují. Beru to tak, že se vyšlo vstříc veřejnosti. Tam jsme udělali chybu. Teda ne my...“ řekl Zaorálek.

Kalousek: Vláda nic nedělala

Kalousek nenechal na Zaorálkovi suchou nit. „Není to jen o plošných opatřeních a rouškách. Za velké peníze jsme si koupili čas na jaře, ale vláda ho promarnila. Klíčem, aby už nemusely celé objekty do karantény, byla chytrá karanténa. Tam ale nebyly připraveny kapacity na testování. Odpovědnost nese virus? Ne, nese ji premiér,“ zdůraznil.

„Musíme začít ten systém řídit. Musí zasedat krizový štáb, který bude aplikovat již připravené scénáře. Ale obávám se, že nejsou, protože vláda nic nedělala. Alfa a omega jsou kapacity, že se nakažení vytrasují. Teď nejsou dostatečné personální a testovací kapacity. My vám s tím pomůžeme, ale musíte pracovat. Čekat a modlit se nikomu nepomůže,“ řekl Kalousek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek

Zaorálek připustil, že plány řešení pro budoucí situace by měla vláda mít, rovněž uvedl, že hygiena s chytrou karanténou zaspala, za což jej opět Kalousek vyplísnil, že na to vláda měla hygieně připravit dostatečné kapacity.

Na otázku, proč premiér odmítl zapojit do chytré karantény policii, Zaorálek odvětil, že se jeho straně podobně jako na jaře podaří prosadit jak založení krizového štábu, tak i zapojení policie. Jednat se o tom má opět v pondělí na zasedání vlády.

„Ale vám běží čas, zatímco budete přesvědčovat premiéra. To není kritika, to je výzva, jde o celou zemi. Přece se nemůžete nechat poručníkovat jedním bláznivým chlapem, který se rozhoduje, jak mu řekne Mára Prchal (marketing hnutí ANO), nebo kartářka,“ kontroval Kalousek.

ON-LINE: V sobotu přibylo v ČR rekrodních 1539 nakažených, v neděli zatím 535

Koronavirus

„Máme začít stávkovat? My jsme říkali svůj názor,“ ohradil se Zaorálek a Babiše hájil s tím, že během krize postupoval jasně a kompetentně až do srpnového odmítnutí roušek. Do Kalouska se zase obul, že straší lidi a vyvolává paniku. Odkázal se i na jiné země EU, kde čísla nakažených rostou. Kalousek připomněl, že okolní země jsou na tom výrazně lépe a české ministry označil za „nemehla“.

„Vláda neselhává v ochraně zdraví. Smrtnost se nezvýšila,“ opáčil Zaorálek.

Podle vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly není zřízení Ústředního krizového štábu nutné. „V tuhle chvíli není tolik problémů logistických, jako zdravotnických. Na mě to působí tak, že ten štáb nebude třeba,“ řekl Prymula v České televizi v Otázkách Václava Moravce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Epidemiolog Roman Prymula

Hamáček: Krizový štáb se osvědčil

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) Právu napsal, že zřízení Ústředního krizového štábu se v minulosti osvědčilo.

„Po štábu volají také hejtmani, kteří přímo v terénu vidí, co je třeba dělat. Je to ideální platforma pro výměnu informací, řízení rozhodujících složek státu a jejich koordinaci. Mimořádně důležité je to, že štáb zajistit strategickou komunikaci státu. A jeho zřízení podle mne může mít i symbolický význam, veřejnost zpozorní a začne si více uvědomovat závažnost celého problému,“ uvedl.

Připomněl, že zřízení krizového štábu se Babiš bránil i v minulosti. „Trvalo víc než čtrnáct dnů, než byl krizový štáb zřízen. Nestandardně byl do jeho čela postaven Roman Prymula, tehdy náměstek ministra zdravotnictví. Já jsem pana Prymulu vystřídal až 30. března. Nemělo smysl se s premiérem přít, byli jsme v krizi a pro mne bylo důležité, abychom ji společně vyřešili,“ dodal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlevo ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Reklama

Výběr článků

Načítám