Hlavní obsah

Zrušení pohřebného odnesou města a obce

Právo, Lenka Hloušková, Kateřina Beránková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Města a obce se obávají nárůstu případů, kdy rodinní příslušníci kvůli zrušení pohřebného nebudou schopní, případně ochotní vypravit blízkým pohřeb. Každý rok přitom stojí stát stovky "nechtěných" nebožtíků milióny korun. A po seškrtání výplat pohřebného to bude více, tvrdí úřady.

Článek

Ročně není v Česku pohřbeno kolem tisíce lidí. Zemřeli bez příbuzných, anebo o ně blízcí neprojevili do 96 hodin od smrti zájem. Starost o nebožtíky poté, bez ohledu na jejich majetkové poměry, ze zákona přebírají města a obce, kde skonali.

V Praze a Brně tak ročně organizují obecních pohřbů i kolem 200, menší města desítky. Jejich úředníci se přitom shodli, že po zrušení pohřebného jim přibude práce i výdaje z rozpočtů.

Stát výrazně škrtal

Obecní pohřeb žehem vyjde asi na 5000 tisíc korun, největší část padne na uložení těla v mrazicím boxu a pak hledání případných příbuzných zesnulého. Dříve úřady náklady pokrývaly z pohřebného.

Od 1. ledna mají ale na dávku nárok jen rodiny pečující o nezaopatřené děti.

Města proto musejí hledat rychlé zdroje na obecní pohřby jinde, zpět je dostávají obtížně. Vymáhání na dědicích po zesnulém je nejisté, případné jednání s ministerstvem pro místní rozvoj, které má jako poslední instance náklady na nechtěné nebožtíky pokrýt, zase zdlouhavé.

To potvrdili Právu mimo jiné v Pardubicích.

„Loni město objednávalo pohřbení sedmi zemřelých za 32 868 korun. Zpět se nepodařilo získat nic,“ uvedla pro Právo Nataša Hradní z magistrátu. Je si jistá, že letos jim obecních pohřbů přibude. „Dosud například domov pro seniory zajišťoval pohřbení klientů bez příbuzných. Hradil to dnes již zrušeným pohřebným. Stejně postupovali sousedé zemřelých. Dnes by to platili ze svého,“ dodala Hradní.

Počty sociálních pohřbů 2005–2007
Praha600
Brno450
Ostrava190

Někdo se připravil

V Ústí nad Labem se na plošné zrušení pohřebného už proto připravili, letos sumu na sociální pohřby zvýší. „Nikde v zákoně není ani opora v možnosti vymáhat od příbuzných náklady na jejich zajištění. Možností je jen přihlášení pohledávky z titulu vypravení pohřbu v dědickém řízení po zemřelém,“ uvedl referent Václav Groulík s tím, že výsledek sporu je nejistý.

Stejný názor zazněl z Ostravy. „Ze zákona má obec právo na úhradu nákladů na pohřbení vůči dědicům zemřelého a není-li dědictví, vůči státu. Podali jsme proto žaloby, soudní řízení nebylo doposud ukončeno,“ sdělila Právu ostravská tisková mluvčí Andrea Vojkovská.

Úředníci z desítky největších měst v ČR se shodli, že škrty v pohřebném utrpí především chudí. „Sociálně slabé rodiny nebudou mít prostředky na vypravení pohřbu a v zákonné lhůtě se o pohřeb nepostarají,“ sdělil Právu Martin Korych, vedoucí Odboru kanceláře primátora v Liberci.

Kdo má nyní nárok na pohřebné
osoba, která vypravila pohřeb nezaopatřenému dítěti
osoba, která byla rodičem nezaopatřeného dítěte
Pozn.: Pohřebné se vyplácí v případě, že zemřelá osoba měla ke dni úmrtí trvalý pobyt na území ČR. Jde o případy, kdy náklady na tuto neočekávanou událost významně jednorázově zatíží rozpočty rodin pečujících o nezaopatřené děti. Výše pohřebného je 5000 Kč.
Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Průměrný pohřeb stojí 15 tisíc

:: V České republice stojí vypravení průměrného pohřbu zhruba 12 až 15 tisíc korun.

:: Cena pohřbu se liší podle toho, zda jde o pohřeb s obřadem, či bez něj. Většina nebožtíků je v tuzemsku zpopelněna.

:: Kremace v ČR tvoří přibližně 79 procent všech pohřbů, ve městech 90 procent.

:: V ČR zemře ročně přes 100 tisíc lidí, výdaje na poslední rozloučení s nimi dosahují přibližně 1,6 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám