Hlavní obsah

Zrušená vystoupení českých umělců v Číně? Petříček chce mluvit s velvyslancem

– Praha
Novinky, zpe

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) se chce sejít s čínským velvyslancem kvůli tomu, že Čína údajně ruší vystoupení českých umělců, o čemž mluvil ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem pro rušení vystoupení mají být výroky primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti).

Foto: Novinky

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

„Chci se v blízké době setkat s čínským velvyslancem a hovořit s ním o tom, chci si ověřit detaily na ministerstvu kultury. Je to nešťastné rozhodnutí, pokud by kulturní obec měla být omezována kvůli nějakým nesouladům v politice,“ řekl v pondělí novinářům Petříček.

Ministr kultury Antonín Staněk o rušení koncertů informoval po jednáních v Číně. Předseda správní rady Pražské komorní filharmonie Martin Klimpl Novinkám sdělil, že turné Pražského filharmonického sboru, které bylo plánované na přelom září a října, bylo fakticky zrušeno tím, že čínská strana souboru odebrala povolení k veřejným vystoupením.

Důvodem mají být kroky primátora Hřiba. Ten například rozhodl, že se bude na budově magistrátu znovu vyvěšovat tibetská vlajka. Pozvání k setkání s představiteli Prahy také dostal předseda tibetské exilové vlády Lobsang Sangay.

Vedení Prahy začalo rovněž jednat s Pekingem o změně tzv. sesterské smlouvy, kterou s čínským městem uzavřelo minulé vedení města. Z ní chce současné vedení Prahy odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

Skončí Staněk?

Petříček, který je místopředsedou ČSSD, v pondělí před novináři hovořil také o ministru kultury Staňkovi. Uvedl, že by měl vysvětlit některé své kroky grémiu strany.

„Vnímám, že je tam několik otazníků, které bychom chtěli vysvětlit. Chtěli bychom slyšet důvody, na základě čeho změny dělal,“ řekl Petříček.

Foto: ČTK

Brífink ministra kultury Antonína Staňka

Reagoval tak na Staňkovo rozhodnutí odvolat ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

První místopředseda ČSSD Roman Onderka řekl, že se podle něj Staněk nezachoval profesionálně a strana by měla zvážit jeho odvolání z kabinetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám