Článek
Unikátní klání ve vaření marmelád, které je jediné svého druhu v širokém okolí i celé České republice, uspořádali v malé vesnici u hranic s Polskem už po třinácté. A zájem o soutěž každoročně stoupá. Letos se zapojilo 224 účastníků, někteří poprvé, jiní opakovaně.
Navařených přes sedm stovek druhů marmelád hodnotila porota ve 39 kategoriích, přičemž čtyři z nich byly letos vyhlášeny vůbec poprvé, kupříkladu mirabelkové směsi a švestková povidla.
„Vytahovali jsme lidem ze sklepů, co kdo měl“
Sladké marmelády dorazily ze 76 měst a obcí nejen z České republiky, ale také z Polska, Slovenska, Francie, Chorvatska a Kanárských ostrovů. Rozdáno bylo 117 cen a tituly byla ověnčena i města a obce.
Obhajovat titul marmeládové obce přijeli například z Rádla na Jablonecku a titul získali i tentokrát.
„My jsme letos přivezli přes stovku marmelád, ale budeme se snažit ještě příště přitlačit,“ řekla starostka Rádla Lenka Zimová (Aktivní a rozumní pro Rádlo).
V obci vyzvali podle ní lidi k účasti běžnými metodami, ale jak se blížil termín uzavírky, přitvrdili. „Chodili jsme ode dveří ke dveřím a vytahovali ze sklepů lidem, co kdo měl. V posledních letech máme titul marmeládová obec každý rok, tak děláme vše pro to, abychom ho obhájili,“ vysvětlila Zimová.
Pošesté navařili vzorky do kunratické Jamparády také žáci ze Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantě.
„Zapojujeme se prostřednictvím žáků i učitelů. Každým rokem získáváme nějaké ocenění, nejen první, ale i druhé či třetí místo. Letos se zapojili žáci učebního oboru kuchař – číšník, takže v rámci odborného výcviku si vytvořili několik druhů marmelád. A pak se přidali žáci ubytovaní na domově mládeže,“ přiblížil ředitel školy Miroslav Kudrna. Škola letos soutěžila s devíti marmeládami a za tři získala cenu.
Dlouholetou účastnicí je také Martina Petrášková, která do klání tentokrát přihlásila marmeládu nazvanou Ostružinový zázrak, kterou připravila z ostružin ze zahrady svých rodičů. Vařit marmelády začala po vzoru své babičky.
„Jamparády se účastním především proto, že moje babička bydlela v Kunraticích a zúčastnila se hned toho prvního ročníku. A když poté zemřela, tak jsem na její počest začala také vařit marmeládu. Navíc se mi tato akce líbí,“ objasnila další ze soutěžících.
Každý ročník kunratické Jamparády startuje již v létě spuštěním příjmu soutěžních vzorků, které mohou lidé posílat až do 15. října. Podle starosty Kunratic Milana Götze (Nez.) byl i tentokrát den uzávěrky příjmu vzorků doslova masakr.
„Během toho dne jsme přijali čtyři, pět zásilek se stovkami vzorků a pak jsme si pro roztřídění museli dát noční,“ přiblížil Götz.
Ze všech přijatých soutěžních marmelád jich nakonec z celého toho množství museli vyřadit jen devět, protože nepřečkaly do hodnocení porotou v potřebné kvalitě. O těch nejlepších pak rozhodli porotci, kteří museli všech 703 vzorků ochutnat. Při samotném vyhlášení pak ještě o nejchutnější marmeládě hlasovali také návštěvníci.
„Za ta léta porota ochutnala 5666 vzorků. Průměrná hmotnost soutěžních marmelád tak je přes 11 metráků a my jsme za to rádi,“ poznamenal starosta Kunratic a dodal, na seznamu účastníků se za 13 let trvání soutěže objevilo celkem 1885 jmen.







