Hlavní obsah

Vinaři v Čechách a na Moravě získali prestižní certifikát Demeter

Vyrábět a hospodařit ekologicky a dodávat na trh produkty s označením bio je bohulibý trend, který má stále větší oblibu a stává se i módní. Ovšem byť taková produkce musí mít jasná kritéria, jsou i v této oblasti rozdíly. Za absolutní špičku v ekologickém zemědělství se považuje získání certifikátu Demeter. V početné rodině vinařů v ČR jsou doposud pouze dvě společnosti, které se mohou tímto prestižním označením pochlubit.

Foto: Archiv Vinné sklepy Kutná Hora

Lukáš Rudolfský z Vinných sklepů Kutná hora na vinici v historické části města.

Článek

„Nám to trvalo zhruba čtyři roky, než jsme si troufli v roce 2013 německou agenturu, která nejčastěji udělování certifikátů v Evropě posuzuje, pozvat. Někdy se to těžko vysvětluje, že toto úsilí není vedeno ziskem, ale že jde hlavně o prestižní záležitost a završení principů, které Demeter představuje. Tedy splnění kritérií, která jsou nad rámec běžného ekologického zemědělství a mimo jiné představují skutečné propojení hospodáře s půdou, na které pracuje,“ vysvětlil Novinkám šéf společnosti Vinné sklepy Kutná Hora Lukáš Rudolfský.

Vinařství, v jehož čele stojí, se může pochlubit nejen ikonickou vinicí přímo u chrámu svaté Barbory, ale i víny, která lze označit za veganská.

„Vína kvasí spontánně a nejsou ‚krášlená‘ žádnými aditivy. Věříme, že jedině tak si zachovávají terroir místa původu. Zrají na jemných kalech, čímž získávají maximum látek z původní suroviny. Tento proces nám dovoluje šetřit sírou, a některá jsou ošetřena pouze bentonitem pro snížení obsahu nestabilních bílkovin,“ vysvětlil vinař, který do komplexu hospodaření zařadil i stádo ovcí či zpracování biologických odpadů nejen kompostováním, ale i přepracováním na biouhel, který se pak vrací do půdy jako živina s CO2.

Druhým nositelem ochranné značky je několik dnů rodinné bio vinařství Víno Marcinčák z Mikulova, které se mimo jiné proslavilo v celém světě slámovým vínem.

Hospodářství jako součást lokality

„Certifikace Demeter potvrzuje, že naše vína vznikají v souladu s principy biodynamiky – bez zbytečné chemie, s respektem k půdě, přírodním cyklům a životnímu prostředí. Tento krok je potvrzením naší dlouhodobé cesty k udržitelnosti a autenticitě moravského vína,“ řekl Novinkám vinař Petr Marcinčák. Jak dodal, také pro ně bylo získání vyvrcholením několikaleté snahy. Mezi principy, které používá i český kolega z Kutné Hory dominuje vztah k místu, kde vinař hospodaří.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Petr Marcinčák na půdě, kde se na slámě pomalu vysušují hrozny pro výrobu slámového vína

„Nelze naplno využívat vše, co nám příroda a okolí místa, kde hospodaříme, nabízí, pokud nejsme s tímto místem skutečně propojeni. Zjednodušeně řečeno bych nemohl o certifikát usilovat, kdybych byl, dejme tomu, majitelem vinohradu na Moravě a jeho chod řídil z Prahy,“ vysvětlil Marcinčák.

Ten mimo jiné používá jako živinu pro půdu vermikompost, který produkují kalifornské žížaly, známý je i „roháčkem“ tedy zakopáním kravských či volských rohů naplněných trusem skotu na konkrétní místa ve vinohradě, kdy rozkládající se materiál dá půdě novou sílu a také Marcinčákovi zapojili pro získání certifikace naplno vlastní chov hus a slepic a všeho co s tím souvisí.

Demeter se jako metoda biodynamického zemědělství praktikuje už od roku 1924 a vychází ze zemědělských koncepcí i duchovně-esoterického světonázoru. Název byl v roce 1932 v označen ochrannou známkou pro biodynamické produkty. Svaz sdružuje biodynamicky hospodařící zemědělce z Německa, Anglie, Nizozemí, Švédska, Norska, Nového Zélandu, Rakouska, Švýcarska i Česka.

Související témata:

Výběr článků

Načítám