Článek
Vyhovující množství soli do 0,4 procenta mělo 27 škol, což není ani čtvrtina. Zvýšenou hodnotu v rozmezí od 0,41 do 0,7 procenta soli mělo 56 škol, což je téměř polovina; nevyhovující nad 0,7 procenta mělo 33 škol, tedy více než čtvrtina.
„Většinou se ptáme kuchařek, jak solí. Říkají, že od oka. A ukázalo se, že pokud je slaná polévka, je slaný i hlavní pokrm,“ uvedla Marcela Hadámková, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých jihomoravské hygienické stanice.
Podle ní je pro dospělého doporučená denní dávka soli pět gramů. „Každý Čech přitom sní za rok šest kilogramů soli, to je 16,5 gramu za den. Je tam pak riziko vysokého krevního tlaku, infarktu, mozkové příhody, zatížení ledvin zadržováním soli v těle, ale i osteoporózy, rakoviny žaludku a nadváhy,“ vyjmenovala Hadámková.
U dětí je podle ní doporučená denní dávka ještě nižší, a to od 0,2 do 3,2 gramu podle věku. „Děti nemají dostatečně vyvinutý filtrační systém ledvin. Kombinace nadbytku soli s dnešní pasivitou dětí a jejich nadváhou je velký rizikový faktor,“ upozornila Hadámková.
Podle ní ale provedli hygienici 28 opakovaných měření u chybujících škol a ve 22 kuchyních nastalo zlepšení na vyhovující hodnoty do 0,7 procenta soli. Během dozoru se totiž hygienici snaží také provádět edukaci pracovníků školních kuchyní, jak mají správně hospodařit se solí. „Posun tam je, edukace má smysl. Ale je to dlouhodobá práce,“ zdůraznila Hadámková.
Podle ředitele jihomoravské hygienické stanice Davida Křivánka kuchařky podstupují kurzy jak pod zaměstnanci hygieny, tak i pod specialisty. „Kuchařky jsou nadšenci, kteří tu práci dělají srdcem. Proto i v těch edukačních pokusech máme relativně úspěch a ony si různě předávají ty informace, kde se dají nějaké gramy ušetřit. Ale mnohdy je to i s ohledem na jejich ohodnocení nadlidský výkon,“ řekl Křivánek.

