Hlavní obsah

Znalec opět žádá o prodloužení lhůty na posudek k otravě Bečvy

Soudní znalec Jiří Klicpera opět požádal o prodloužení lhůty na vypracování posudku k otravě Bečvy. První termín byl v prosinci, druhý na konci února.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Vypracování posudku, který je pro policejní prověřování případu klíčový, ztěžují podle středečního Klicperova vyjádření opatření přijatá v souvislosti s pandemií nového koronaviru. Znalec uvedl, že mu stále chybějí i některé podklady.

Již dříve znalec v on-line debatě expertů prohlásil, že viníka už zná. Konkrétní ale nebyl. Jak upozornil pořad Reportéři ČT, Klicpera tvrdil, že loňskou otravu Bečvy nezavinila chemička Deza.

Za otravu Bečvy nemůže Deza, viník už je znám, říká znalec

Domácí

Kdy by mohl být posudek dokončen, nechtěl Klicpera odhadovat. „O prodloužení termínu jsem požádal. Nedostal jsem zatím žádný oficiální výsledek od jeho objednatele,” řekl Klicpera. Posudek zpracovává pro policii, která ekologickou havárii prověřuje pro podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Pachateli hrozí až šestiměsíční vězení nebo zákaz činnosti.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím po Přerov loni 20. září.

Všechno se hned pitvá, tvrdí Brabec k vyšetřování otravy Bečvy

Domácí

Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři více než 40 tun ryb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám